Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 25 ianuarie 2009

Vaticanul isi pune evreii si SUA in cap


Papa Benedict al XVI-lea a infuriat liderii religiosi evrei prin ridicarea anatemei asupra unui episcop catolic traditionalist care neaga Ho­locaustul, informeaza Reu­ters. Marii rabini din Europa au declarat ca rea­bilitarea lui Richard William­son va deschide "o rana adan­ca".


In paralel, Vaticanul a deschis un nou front diplo­matic impotriva adminis­tratiei noului presedinte american Barack Obama, care a decis reluarea finan­tarii unor organizatii care prac­tica avortul in afara SUA. Papa Benedict al XVI-lea a reabilitat sambata un episcop traditionalist romano-catolic care neaga Holocaustul, desi liderii evrei au avertizat ca aceasta decizie ar putea afecta relatiile dintre cele doua religii, relateaza Reuters. Vaticanul a anuntat ca Papa a semnat un decret prin care a ridicat excomunicarea a patru episcopi traditionalisti exclusi din Biserica Romano-Catolica in 1988, pentru ca au fost hirotinisiti fara permisiunea Sfantului Scaun.

Reactii dure
Unul dintre cei patru episcopi, britanicul Richard Williamson, este cunoscut pentru ardoarea cu care neaga amploarea Holocaustului in Europa. "Cred ca nu au existat camere de gazare si ca numai 300.000 de evrei au murit in lagarele naziste, nu sase milioane, asa cum afirma istoricii", a declarat el saptamana trecuta, la o televiziune suedeza. "S-au exploatat in mare masura aceste fapte. Germania a platit miliarde de marci si in prezent euro deoarece germanii sufera de un complex de vinovatie (..) dar nu cred ca sase milioane de evrei au murit gazati. Inainte de ridicarea exco­municarii, liderii comunitatii evreiesti, inclusiv ai unor miscari ale supravietuitorilor Holocaustului, au avertizat ca aceasta masura ar putea reprezenta o lovitura grea data dialogului inter-religios din ultima jumatate de secol. Marele rabin al Romei a spus ca reabilitarea lui Williamson va deschide "o rana adanca", declaratie la care au subscris si alti mari rabini din statele europene. Consiliul Reprezentativ al Institutiilor Evreiesti din Franta, l-a descris pe episcop drept "un mincinos demn de dispret, al carui unic scop este sa reinvie ura de secole fata de evrei". La randul sau, purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat ca opiniile episcopului nu au nicio legatura cu ridicarea excomunicarii. Sursa: Ziare.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”