Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 5 februarie 2009

Biserica din Malainita ramane in pericol

Ieri a expirat ultimatul dat de administratia locala sarba din Negotin parintelui Boian Alexandrovici pentru daramarea fundatiei celei de-a doua biserici ortodoxe romanesti din Malainita, fundatie sfintita in martie 2008.

O delegatie condusa de ambasadorul roman in Serbia, Ion Macovei, a vizitat ieri Valea Timocului, Primaria din Negotin abtinandu-se de la o interventie in forta impotriva clerului si credinciosilor romani din regiune. Surse locale au declarat ca Primaria din Negotin va continua demersurile birocratice pentru daramarea fundatiei noii biserici romanesti, in pofida presiunilor internationale exercitate de organismele europene. Aceleasi surse au mai declarat ca autoritatile locale din Negotin asteapta rezultatele urmatoarei runde de negocieri dintre Biserica Ortodoxa Romana (BOR) si Biserica Ortodoxa Sarba (BOS) privind situatia canonica a romanilor timoceni pentru a implementa decizia de daramare a fundatiei bisericii romanesti.

Marti, problema noii biserici romanesti de la Malainita a fost ridicata in Parlamentul European de catre eurodeputatul roman, Alexandru Nazare. "Subliniez deteriorarea respectarii drepturilor minoritatii romane din Serbia (...) Subliniez ca Serbia s-a angajat conform Acordului de Asociere cu UE sa respecte drepturile omului si sa protejeze minoritatile etnice si religioase" a declarat acesta. La randul sau, intr-un interviu acordat cotidianului sarb "Danas", vicepresedintele municipalitatii Negotin, Mirko Maksimovickaze, a declarat ca nicio biserica nu poate fi construita decat cu acordul episcopului sarb local, Iustin de Timoc, un cunoscut opozant al folosirii de catre romanii timoceni a propriei limbi in biserica. Anterior, BOR si MAE roman au protestat fata de decizia primariei din Negotin. Reamintim ca autoritatile locale sarbesti au declansat o campanie dura impotriva clerului si credinciosilor ortodocsi romani din Valea Timocului. Sursa: Ziua.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”