Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 3 februarie 2009

Ce a câştigat România în urma procesului cu Ucraina de la Haga



România a câştigat drept de exploatare pe 9.700 de kilometri pătraţi, adică 79,34% din aria de 12.000 de kilometri pătraţi asupra căreia avea pretenţii.


În această zonă sunt estimate a fi aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaz şi 12 milioane de tone de petrol"

- a explicat reprezentatul României la CIJ, Bogdan Aurescu, care a apreciat că soluţia CIJ este un succes al aplicării dreptului internaţional, iar caracterul corect şi echitabil al acesteia nu poate fi pus sub semnul întrebării.Este o soluţie avatajoasă pentru România care a susţinut permanent o formulă de delimitare conformă cu dreptul internaţional şi o soluţie echitabilă avantajoasă şi pentru Ucraina", a mai spus Aurescu care a apreciat că acesta este finalul unui diferend complicat care a presupus 34 de runde de negocieri.Obţinerea unei linii echitabile, clare, nesusceptibile de interpretări care deschide accesul la resursele de hidrocarburi din zonă reprezenta obiectivul României în această speţă, obiectiv ce a fost atins, conform lui Aurescu. El a reafirmat că ţara noastră va respecta hotărârea Curţii.Este o linie obţinută prin aplicarea metodei aplicată de Curte în mod constant în jurisprudenţa sa. Este o linie care a ţinut seama de dreptul internaţional aplicabil aşa cum a fost acesta ajustat în funcţie de contextul geografic particular al zonei în care a avut loc delimitarea", a mai declarat Bogdan Aurescu în opinia căruia soluţia Curţii este cea care exprimă adevărul. Aurescu a subliniat că soluţia dată astăzi de Curte este mai avantajoasă decât cea care ar fi fost obţinută prin negociere şi consideră că este un succes diplomatic important pentru România. Sursa: Realitatea.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”