Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 18 februarie 2009

Cititul conserva creierul, televizorul creste riscul dementei senile

Persoanele care citeasc in mod regulat sunt mai pro­tejate impotriva maladiilor de tip Alzheimer, potrivit cerce­tatorilor americani. Acestia din urma au descoperit ca persoanele care citesc con­stant, participa la ore de arta, se joaca sau utilizeaza calcu­latoare, au cu 40% mai putine sanse sa sufere de probleme mintale la varste inaintate. De asemenea, la indivizii care se uita sapte ore pe zi la televizor creste riscul dementei senile. Cerce­tatorii americani de la Clinica Mayo din Rochester, Minne­sota, au comparat stilul de viata a aproape 200 de oa­meni cu varste cuprinse intre 70 si 89 de ani ce sufereau de probleme minore de me­morie cu cel al altor 1124 de persoane sanatoase. "Imba­tranirea nu trebuie sa fie un proces pasiv. Participarea la exercitii cognitive ne poate proteja impotriva pierderilor de memorie", spune doctorul Yonas Geda. Studiul, publicat in jurnalul "Alzheimer si de­menta", nu a gasit nicio lega­tura intre exercitiile pen­tru memorie si schim­barile la nivel mental asociate cu var­sta inaintata. "Un milion de oameni va suferi din cauza dementei in urmatorii zece ani, iar noi ne vom stradui sa gasim metode de prevenire. O dieta sanatoasa si exercitii regulate sunt doar cateva dintre obiceiurile care ne-ar putea salva", a decla­rat pur­tatorul de cuvant al Asociatiei Alzheimer. Sursa: Ziare.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”