Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 20 februarie 2009

După 80 de ani limba "vlaşki" răsună din nou...in Croatia


Festivitatea de la Şcoala generală de la Suşnieviţa din ziua de 28 ianuarie a.c. a avut urmări nebănuite. Ea a descreţit faţa imobilă a uitării, ce parcă se aşternuse peste această comunitate, producând, pe plan local, valuri mediatice.

Astfel, după ce în cadrul festivităţii susmenţionate, un elev a declamat o poezie în istroromână, scrisă de regretatul Frane Belulovich, primită de către public cu o furtună de aplauze şi ovaţii, acelaşi elev, pe numele său Andrei Radola, a fost filmat de televiziunea croată din Pazin şi retransmis zilele următoare la o oră de mare audienţă, cu explicaţii asupra comunităţii istroromâne, iar duminică 1 februarie, postul de radio din oraşul Labin a invitat la sediul său pe Andrei, care a declamat şi acolo poezia în istroromână "O noapte s-a mie înmisat" şi s-a întreţinut într-un interesant dialog cu conducătorul emisiunii.

Ziarele "Glas Istre" şi "La Voce", principalele ziare istriene, în limba croată şi respectiv italiană, din 2 şi 3 februarie, au salutat şi ele evenimentul, auspicând progresul cultural al acestei mici, dar importante comunităţi, pentru a-şi menţine limba şi originea. Adăugăm că la acest spectacol a participat şi ansamblul folcloric din celălalt sat istroromân, Jeian, "Zvoncearii", condus de Mauro Doricich. Această manifestare nu ar fi putut avea loc fără iniţiativa celor două inimoase învăţătoare croate de la şcoala din localitate, care au organizat-o şi au alcătuit calendarul istroromân pe anul 2009 cu sprijinul comunităţii locale ajutată de scrierile în dialect istroromân, între care "Scrisore către fraţ rumeri" abundent distribuite acolo în cursul anilor de asociaţia "Andrei Glavina". continuare pe saitul rgnpress.ro (in fotografie, Andrei Glavina)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”