Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 17 februarie 2009

Mihail Kalasnikov a recunoscut ca "a fost ajutat" de germanul Hugo Schmeisser la fabricarea AK-47


Germanul este constructorul armei Sturmgewehr 44. Dupa razboi, a fost nevoit sa lucreze in Uniunea Sovietica.

Celebrul constructor rus de arme Mihail Kalasnikov a recunoscut recent ca nu a ajuns singur la conceptia armei automate AK-47 asa cum este ea cunoscuta astazi, ci in colaborare cu Hugo Schmeisser, cel mai titrat armurier din al treilea Reich, cu care s-a intalnit la fabrica de armament din Ijevsk, relateaza Life.ru, citata de Agerpres.
Potrivit istoricului rus Aleksei Korobeinikov, Schmeisser a ajuns la Ijevsk imediat dupa razboi. Orasul Suhl, in care locuia Schmeisser, s-a aflat in zona de ocupatie sovietica. Lui si altor catorva zeci de constructori germani de arme li s-a propus sa munceasca o perioada in fabricile de armament din Ural. Cum faceau sovieticii, dupa razboi, propunerile, nu mai este un secret pentru nimeni. Cert este ca un tren cu specialisti germani in armament a ajuns la Ijevsk la 24 octombrie 1946. Inainte de asta, sovieticii au avut grija sa puna mana pe toate planurile gasite in zona lor de responsabilitate. Lucru pe care, de altfel, l-au facut si ceilalti aliati.

Mihail Kalasnikov si Hugo Schmeisser
Expertii rusi considera ca este greu de estimat contrubutia lui Hugo Schmeisser la crearea automatului AK-47, intrucat documentele oficiale ce se refera la acest episod din istoria URSS continua sa fie clasificate, iar Hugo Schmeisser nu a lasat niciun fel de memorii sau jurnale despre sederea sa in Ural.
Referitor la aceasta perioada, Schmeisser afirma extrem de evaziv: "Le-am dat rusilor cateva sfaturi". Constructorul german a lasat la Ijevsk doar cateva scrisori si fotografii. Casa in care locuisera armurierii germani se afla astazi in paragina. "S-au pastrat cateva scrisori pe care Schmeisser le adresase Ministerului Apararii din epoca si in care constructorul german se plangea pe conditiile de viata precare, cerea marirea salariului si permsiunea de a pleca in patrie in vacanta", relateaza Aleksandr Ermakov, angajat al Muzeului Kalasnikov din Ijevsk.
Multi istorici si specialisti au afirmat ca Mihail Timofeevici Kalasnikov ar fi furat AK-47 de la nemti. In schimb, rusii sustin ca acesta descinsese la Ijevsk in 1948 pentru implementarea modelului AK-47 proiectat de el, iar specialistul german Hugo Schmeisser l-a ajutat doar in asimilarea noilor tehnologii de productie si in implementarea proceselor tehnologice pentru productia in serie a armei automate.
Automatul conceput de Hugo Schmeisser (STG 44 - Sturmgewehr 44, cunocut si ca MP 43 si MP 44) seamana cu AK-47, conceput de Kalasnikov. Dar specialistii rusi sustin ca este vorba doar de o asemanare fizica, avand principii diferite de functionare. In plus, Kalasnikov sustine ca inceput sa lucreze la arma sa in 1943, iar, in 1946, modelul sau era deja testat. Insa a nega contributia nemtilor la productia in serie a AK-47 ar fi nepotrivit, spun specialistii, subliniind ca, la Ijevsk, Schmeisser s-a ocupat de stantarea pieselor la rece pana in 1952, iar meritul productiei in serie a incarcatoarelor stantate si a cutiei inchizatorului AK-47 ii apartine in mare parte.
Foto: Sturmgewehr 44 si AK-47 

3 comentarii:

Anonim spunea...

1. Nu trebuie sa cadem in greseala de a-i considera pe rusi niste tantalai abrutizati de vodka... Furtul de tehnologie s-a practicat de catre toti marii "invingatori" ai celui de-al II-lea razboi mondial. Ca sa dau un singur exemplu: pistolul mitraliera PPSh-41 a fost atat de bun incat a fost adoptat de Wehrmacht.
(nu, nu ii iubesc de loc pe rusi)

2. Specialistii germani au dat o mana de ajutor rusilor si inainte de razboi (vezi scoala de tancuri de la Kazan). Dupa razboi unii au fost siliti sa lucreze pentru "invingatori". Bineinteles acest "schimb de experienta" (unidirectional) si-a pus amprenta pe industria sovietica de dupa razboi.

3. StG44 a deschis o era. Toate pustile de asalt de constructie "clasica" (adica nu arme "bullpup" den L85, Steyr AUG, FAMAS) au imprumutat aspectul exterior: si AKM si M16 si G3 (desi ultima functioneaza pe alt principiu)

4. "este vorba doar de o asemanare fizica, avand principii diferite de functionare" GRESEALA! StG44 si AK-47 au acelasi principiu de functionare: imprumut de gaze. Ca mecanica interna interna sunt insa foarte diferite...

5. Denumirea ruseasca de "automat" este incorecta, la fel si incadrarea ca "pistol mitraliera" facuta de romani. "Pusca/arma de asalt" este denumirea corecta.

6. Cu toate ca este cunoscuta drept AK-47 (propagata pe cai NATO sau a jocurilor video) de fapt din anii '50 se poate vorbi de AKM, versiunea modernizata si cea mai raspandita.

7. Am tras mult cu AKM/RPK/PKM (sunt subofiter de geniu in rezerva) atat in armata cat si in cadrul garzile patriotice... Nu am folosit niciodata arme occidentale. Dar AKM mi s-a parut arma ideala: rezista la noroi, praf, nu necesita multa intretinere (un pic de ulei si niste betigase de lemn de brad :) ). Iar celor care vin cu afirmatia ca "nu are precizie" le raspund: la distanta la care se poarta luptele de infanterie (200-250 m) AKM este destul de precis, conteaza mult instructia tragatorului.

Anonim spunea...

eu intotdeauna am clasificat AK-47 drept pusca automata

Anonim spunea...

@Tintas

Assault/automatic rifle (or carbine), Sturmgewehr, whatever!

Dar in nici un caz "pistol mitraliera" sau "avtomat"! :)

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”