Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 17 februarie 2009

Monumentul dedicat lui Jose Antonio Primo de Rivera, demolat...

Legea Memoriei Istorice a fost aprobata pe 31 Octombrie 2007 si prevede eliminarea tuturor insemnelor ce aduc aminte de regimul franchist. Alte prevederi ar fi ajutorarea familiilor care au avut de suferit in urma "represiunii" dar si localizarea gropilor comune. O lege ce deschide rani adanci, venita ca o consolare pentru cei ce au pierdut Razboiul Civil.

Primaria Barcelonei a inceput astazi lucrarile pentru demolarea monumentului dedicat lui Jose Antonio Primo de Rivera, un monolit de 18 metri inaltime situat in centrul orasului spaniol. Monumentul a fost ridicat pe 29 Octombrie 1964 pentru a conmemora aniversarea a treizeci de ani de la fondarea organizatiei nationaliste Falanga Spaniola. Este vorba despre primul monument franchist restras dupa aprobarea legii "Memoria Istorica" in 2007.

Edilul Barcelonei a declarat ca demolarea acestui simbol franchist "este un act de normalitate democratica ce se realizeaza intr-un mod respectuos cu elementele ce pot avea interes artistic. Demolarea monumentelor franchiste este un proces ce va fi aplicat cu seninatate," primarul amintind ca Legea Memoriei Istorice stabileste retragerea de steme, insigne, placi, sau alte elemente ce conmemoreaza revolta militara a Generalului Francisco Franco si represiunea posterioara.

Sursa: El Pais

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”