Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 14 februarie 2009

Radicalii unguri au iesit in strada la Budapesta contra criminalitatii tiganesti


Mii de unguri s-au adunat ieri în centrul oraşului pentru a manifesta faţă de modul în care autorităţile gestionează problema ţiganilor.

Câteva mii de locuitori ai Budapestei au manifestat ieri după-amiază în faţa Ministerului Justiţiei, lângă Parlamentul Ungar, dar şi la Sport Arena, atât împotriva ţiganilor, cât şi a premierului Gyurcsany. Manifestanţii au arborat vechile steaguri de luptă medievale şi însemne naţionaliste folosite pentru o scurtă perioadă în timpul regimului fascist. La ambele manifestaţii au fost mobilizate forţe de ordine impresionante, iar traficul a fost bulversat timp de câteva ore.

Peste 3.500 de oameni au strigat împotriva autorităţilor maghiare în apropierea parlamentului, iar alte câteva mii, preponderent extremişti şi suporteri, s-au adunat la Sport Arena pentru a cere rezolvarea „problemei ţigăneşti“, la îndemnul liderului partidului naţionalist, Gabor Vona, care a declarat: „Suntem sătui de infracţionalitatea ţigănească!“. „Dacă trebuie, murim“, a fost sloganul miilor de budapestani adunaţi ieri după-amiază lângă Parlamentul Ungar, la mitingul organizat de al doilea ziar maghiar, „Magyar Hirlap“.

Ambele manifestaţii au avut la bază nemulţumirile radicalilor maghiari legate de „guvernul care a permis ca tendinţele infracţionale ale unei etnii să-i facă pe oameni să se teamă să iasă din casă sau să-şi trimită copiii la şcoală, în clase mixte“.

Ziarul „Magyar Hirlap“, ridicat de boicot
Un tânăr naţionalist arborează mândru steagul Jobbik (Partidul de extremă dreapta). Lângă el este un bărbat în puterea vârstei. „Problema ţigănească atinge atât populaţia maghiară, care se aşază pe dreapta eşichierului politic, cât şi pe cei de stânga. În prezent, în Budapesta şi în ţară există o puternică opinie antiţigănească pe fondul infracţiunilor comise de aceştia. Sunt comunităţi rurale unde etnicii tigani fură zilnic de la vecinii lor «albi», care au ajuns să-şi protejeze bunurile punând curent electric în garduri. Maşina mea a fost spartă şi vandalizată cel puţin o dată în fiecare an din 2005 încoace“, a declatat Lehel Kristaly, editor la „Magyar Hirlap“, ziarul fo losit ca portavoce a extremiştilor maghiari.

De altfel, premierul Gyurcsany le-a cerut tuturor autorităţilor statului şi companiilor de stat să renunţe la abonamentele la publicaţia respectivă şi nici să nu mai dea publicitate. Reacţia a venit ca urmare a faptului că ziarul „Magyar Hirlap“ a luat atitudine împotriva infracţionalităţii etniei ţigăneşti. Atitudinea premierului nu a făcut însă decât să crească interesul cititorilor, numărul abonamentelor crescând cu 5.000, potrivit unor surse neoficiale.

Nemulţumirile mocnite ale maghiarilor vizavi de ţigani au răbufnit după asasinarea violentă a handbalistului român Marian Cozma. „Nu pot să numesc animalică crima de la Veszprem, pentru că stimez prea mult animalele ca să le compar cu ţiganii. Aştept o sancţiune exemplară“, ne-a declarat deputatul liberal Peter Gusztos. Sursa: evz.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”