Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 10 februarie 2009

Speculantul evreu George Soros, propune “crearea de bani” pentru depăşirea crizei

Speculantul evreu George Soros (care a destabilizat sistemele economice ale mai multor tari prin manevrele sale* si este unul dintre cei ce stau la baza actualei crize economice mondiale) propune, într-un articol publicat azi în cotidianul rus de afaceri Vedomosti, "crearea de bani" pentru combaterea crizei mondiale, prin folosirea drepturilor speciale de tragere, informează RIA Novosti, citată de NewsIn.

Criza a demonstrat în ce măsură este incorect sistemul financiar actual, pentru că, dacă turbulenţele au plecat din Statele Unite, ţările denumite 'periferice' sunt cele care duc cea mai grea povară, scrie Soros.

"Instituţiile internaţionale se văd confruntate cu un nou obiectiv: protejarea periferiei de furtuna care vine din centru, adică din SUA. Viitorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi al Băncii Mondiale (BM) depinde de modalitatea în care vor da de capăt acestei probleme. Şi, dacă se vor dovedi incapabile să ofere acestor ţări o susţinere notabilă, îşi vor pierde influenţa", estimează George Soros.

Resursele de care dispune FMI, aproape 200 miliarde dolari, sunt net insuficiente, ca să poată fi acordat un ajutor sistematic şi suficient ţărilor periferice.

"Soluţia cea mai simplă este deci să creăm noi sume de bani", afirmă speculantul miliardar.

Mecanismul drepturilor speciale de tragere este un instrument internaţional de rezervă, creat în 1969 de către Fondul Monetar Internaţional, pentru completarea rezervelor oficiale existente ale ţărilor membre, explică speculantul.

"Aprobarea a doar 85% dintre membrii FMI este de ajuns pentru activarea acestui mecanism", scrie preşedintele consiliului director al Soros Fund Management, care propune extinderea practicii la nivelul întregii lumi.

Speculantul este convins că drepturile speciale de tragere vor fi utile statelor periferice, pentru a aplica o politică fiscală contraciclică, cu condiţia ca ţările bogate să împrumute sau să cedeze ţărilor sărace cota lor de drepturi speciale de tragere, mai scrie RIA Novosti.

Instituţiile internaţionale vor controla folosirea corectă a acestor resurse.

Dacă utilizarea drepturilor speciale de tragere ia o mare amploarea, de 1.000 miliarde dolari, de exemplu, un astfel de gest dezinteresat din partea ţărilor bogate le va servi de fapt propriilor lor interese, stimulând economia mondială şi deblocând exporturile, mai scrie Soros, în articolul publicat de Vedomosti, citat de RIA Novosti.

*In 1997 Soros a ruinat economia Tailandei si a destabilizat economia Asiei de sud-est. Motiv pentru care ocoleste sa viziteze Tailanda.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”