Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 3 februarie 2009

Traian Basescu: Romanii din Ungaria nu mai vorbesc limba romana


Traian Basescu a declarat cu mare regret, marti, ca romanii din Ungaria ar trebui sa isi pastreze identitatea avand in vedere ca ultimele generatii care traiesc acolo vorbesc din ce in ce mai putin limba romana.

"Romanii ar trebuie sa isi pastreze identitatea. Vorbitorii de limba romana din Ungaria s-au diminuat procentual in ultimii ani", a mentionat seful statului.

Basescu a subliniat ideea ca in colaborare cu autoritatile maghiare trebuie sa gaseasca solutii ca aceasta mica comunitate sa isi pastreze identitatea.

"Trebuie sa vedem cum isi poate pastra identitatea aceasta mica comunitate. Statul roman isi deruleaza programe de sustinere a comunitatilor romanesti din jurul frontierelor, iar acestea se vor intensifica pe viitor", a mai declarat presedintele.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca o eventuala reprezentare a minoritatii romanesti in Parlamentul Ungariei depinde strict de optiunea statului maghiar in materie de politica fata de minoritati.

Seful statului a mai declarat ca atat Romania cat si Ungaria respecta drepturile minoritatilor asa cum sunt ele stabilite de Uniunea Europeana, fiecare dintre cele doua state avand o formula proprie de reprezentare politica a minoritatilor.

Basescu a aratat, intrebat fiind de un cetatean ungar de etnie romana, cand vor fi romanii din Ungaria reprezentati in Parlamentul tarii care ii gazduieste, ca asa cum Romania a gasit formula reprezentarii tuturor minoritatilor in Parlament, in Ungaria exista sistemul autoguvernarii comunitatilor apartinand altor etnii.

"Nu ne putem angaja in fata dumneavoastra ca in relatiile bilaterale vom incepe discutii legate de accesul minoritatii romane in Parlament. Statele trebuie sa-si respecte statutul de democratie si niciunul nu trebuie sa vina sa-l invete pe celalalt ce sa faca la el acasa", a spus Basescu.

Presedintele a afirmat ca Romania si Ungaria au unele abordari diferite in privinta minoritatilor, aratand ca Romania, spre deosebire de Ungaria, nu recunoaste drepturile colective.

Rugat de un reprezentant al minoritatii romane din Ungaria sa sprijine ridicarea unei statui a lui Andrei Saguna in fata bisericii ortodoxe din Cenacul romanesc, Basescu a spus ca asa cum statul roman a asezat la Arad statuile celor 13 generali unguri, nici Ungaria nu poate refuza, din respect pentru romani, dreptul de a avea reprezentarea unei figuri a romanismului.

"Fara brutalitate, statul roman va sprijini comunitatea romaneasca si cred ca, usor usor, acest lucru se va rezolva", a spus presedintele Traian Basescu. Sursa: Ziare.com

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”