Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 13 februarie 2009

Un activist nationalsocialist exemplar: Friedhelm Busse


Friedhelm Busse, născut în 4 februarie 1929 la Bochum, a fost un militant de frunte al mişcării Naţional-Socialiste din Germania.

Friedhelm Busse a fost fiul unui lider de grup al SA (Sturmabteilung) şi a servit în a 12-a Divizie Panzer SS Hitlerjugend în 1945. După razboi a devenit activ în Reichsjugend, organizaţia de tineret a Partidului Socialist Imperial al Germaniei (Sozialistische Reichspartei Deutschlands, SRP) şi apoi al Partidului Imperiului German (Deutsche Reichspartei, DRP). La începutul anilor '60 a activat în provincia italiană majoritar germană Bolzano-Bozen, fiind arestat în 1963 pentru acţiunile sale.
Busse s-a alăturat Partidului Naţional Democrat al Germaniei (Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD) în 1964 şi curând a devenit unul dintre liderii partidului în Nord Rhine-Westphalia. Ca membru NPD, Busse a devenit asociat cu radicalismul studenţesc, spre nemulţumirea conducerii NPD. În virtutea acestui fapt a organizat un grup radical, Acţiunea Rezistenţa (Aktion Widerstand, AW), în 1970 fiind exclus din NPD anul următor.
În iunie 1971, Busse împreună cu alţi naţionalişti radicali au fondat Partidul Muncii/Socialiştii Germani (Partei der Arbeit/Deutsche Sozialisten, PdA/DS), care avea să fie cunoscut din 1975 ca Mişcarea Popular-Socialistă a Germaniei/Partidul Muncii (Volkssozialistische Bewegung Deutschlands/Partei der Arbeit, VSBD/PdA). În această perioadă a fost implicat în organizarea de cadre Naţional-Socialiste şi a avut un rol de bază în organizarea NSDAP/AO (NSDAP/Organizaţia Externă). A continuat să aibă un rol conducător în cadrul VSBD până ce organizaţia a fost scoasă în afara legii în 1982. Busse a devenit apoi asociat cu Partidul Liber al Muncitorilor Germani (Freiheitliche Deutsche Arbeiterpartei, FAP), devenind lider al acestuia în 1989 când Michael Kühnen a fost înlăturat din funcţie. Influenţa FAP a decăzut în urma apariţiei unor grupuri loiale lui Kühnen, dar Busse a continuat să rămână influent şi a fost prezent în 1992 la Rostock în timpul demonstraţiilor antiimigranţi ale naţionaliştilor germani. Odată cu interzicerea FAP în 1994, Busse s-a implicat în organizarea Camaraderiilor Libere (Freien Kameradschaften, FK) dar a fost deţinut de poliţie la Stuttgart în acelaşi an şi condamnat la 20 de luni cu suspendare pentru "tentativă de reorganizare a grupării interzise Frontul de Acţiune al Socialiştilor Naţionali/Activiştii Naţionali (Aktionsfront Nationaler Sozialisten/Nationale Aktivisten, ANS/NA)". Implicarea sa în camaraderii a continuat însă şi din 1997 a organizat pentru ei un serviciu de informaţii. Busse a fost activ şi în organizarea de conferinţe şi mitinguri în sprijinul cauzei naţionalismului radical. Retras în mare măsură din activism datorită vârstei, în 2004 l-a desemnat drept succesor pe Norman Bordin.
Friedhelm Busse a încetat din viaţă în 23 iulie 2008 la Passau. Înmormântarea sa a fost scena unui incident macabru, întrucât Busse ceruse să fie înmormântat cu un drapel de luptă al Reich-ului care să-i acopere sicriul, camarazii săi din NPD i-au respectat dorinţa, însă autorităţile germane, în nemernicia lor, i-au profanat mormântul pentru a înlătura steagul.
Sursa: ordinea noua

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”