Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 10 aprilie 2009

Anarhistul evreu Max Goldstein si atentatul din Dealul Spirii

Multa cerneala a curs de-a lungul timpului in jurul atentatului de la Dealul Spirii. La urma urmei, este vorba de primul atentat cu bomba din istoria Romaniei. “Masina infernala”, cum a fost poreclita bomba de catre presa vremii, a fost detonata la data de 8 decembrie 1920 chiar in sala Senatului Romaniei de catre anarhistul Max Goldstein (foto). Printre victimele vizate s-au aflat Ministrul Justitiei din acea perioada - Dimitre Greceanu care, alaturi de alti doi senatori, a murit in urma exploziei. Complotistii au fost comisarii bolsevici trimisi de regimul sovietic de la Moscova cu misiunea de a crea un Partid Comunist in Regatul Romaniei, si a lansa, mai apoi, o stare de revolta si anarhie populara in urma careia noul Partid Comunist sa acapareze puterea, Romania urmand sa devina un nou stat-satelit al Uniunii Sovietice. Inainte cu o luna de explozia de la Senat, anarhist-socialistul Max Goldstein a mai atentat la viata Ministrului de Interne Constantin Argetoianu, un dusman neimpacat al ideologiei comuniste si al adeptilor acesteia. Max Goldstein, ajutat de alti doi bolsevici, Saul Osias si Leon Liechtblau (toti trei evrei - nota LNS), a fabricat bomba artizanala si a reusit sa o introduca in secret chiar in sala Senatului Romaniei. Unul dintre complicii care i-au ajutat in acest sens a fost Alexandru Constantinescu, liderul de extrema stanga al proaspatului infintat Partid Socialist din Regatul Roman. Imediat dupa comiterea faptei, Max Goldstein a fugit in Bulgaria. A fost prins totusi in anul 1921 langa vama din Rusciuk, pe cand incerca sa reintre in Romania. Anarhistul Goldstein a fost condamnat la munca silnica pe viata, murind de pneumonie in anul 1924, pe cand isi ispasea sentinta la inchisoarea din Doftana. sursa: descopera.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”