Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 15 aprilie 2009

Poliţia moldoveană ascunde maltratarea arestaţilor ducându-i în comisariate din teritoriu

Poliţia moldoveană ascunde maltratarea arestaţilor ducându-i în comisariate din teritoriu. VEZI MAI JOS CAZURI CONCRETE
Tinerii arestaţi la Chişinău în evenimentele de săptămâna trecută sunt luaţi din capitală şi duşi în comisariate raionale de poliţie sau spre destinaţii necunoscute, poliţia încercând în acest fel să ascundă relele tratamentele la care îi supune, susţine primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, citat de NewsIn. Datele furnizate de poliţie arată că au fost arestaţi în jur de 200 de cetăţeni, dar presa din Chişinău a întocmit în baza apelurilor rudelor celor dispăruţi o listă cu peste 800 de cetăţeni arestaţi. VEZI MAI JOS CÂTEVA CAZURI CONCRETE.
Potrivit unui comunicat semnat de primarul liberal Dorin Chirtoacă, există informaţii că, pentru a ascunde maltratarea tinerilor, aceştia sunt luaţi din municipiul Chişinău şi duşi în comisariatele raionale de poliţie, de exemplu la Vulcăneşti, Taraclia, sau spre destinaţii necunoscute.Primăria municipiului Chişinău a prezentat luni mai multe cazuri concrete, însoţite de fotografii sau depoziţii video ale unor persoane maltratate şi torturate în arestul poliţiei, în condiţiile în care în spitalele din Chişinău au fost internaţi peste 50 de cetăţeni bătuţi de poliţie.
Astfel, Sergiu Creţu, un student în vârstă de 23 de ani, participant paşnic la protest, a fost bătut în comisariatul de poliţie şi s-a ales cu o fractură de humerus. El nu a acceptat să fie fotografiat.Un alt tânăr, care a solicitat păstrarea anonimatului, are fractută de humerus, comoţie cerebrală, contuzii. El are 23 de ani, a fost tot un participant paşnic la protest şi a fost bătut în parc de poliţişti cu şi fără uniformă.Un alt tânăr care a solicitat anonimatul, dar a acceptat să fie fotografiat, prezintă semne de tortură (comoţie cerebrală, contuzia ţesuturilor moi). El are 19 ani şi deşi nu a participat la manifestaţii, a fost insultat, umilit şi bătut în comisariatul de poliţie.
Popa Andrei, un tânăr în vârstă de 18 ani, care nu a participat la protest, a fost bătut în comisariatul de poliţie, nu a primit hrană şi apă 24 de ore şi a fost deţinut împreună cu 22 de persoane într-o cameră de 12 metri pătraţi.
Roscot Denis, 20 de ani, student, participant paşnic la protest, s-a ales cu o comoţie cerebrală, fractura oaselor nazale şi contuzie facială, după ce a fost bătut în comisariatul de poliţie, unde a fost obligat să semneze declaraţii false şi a fost încătuşat în patul de spital timp de o noapte.
Damian Hâncu prezintă semne de tortură (comoţie cerebrală, degete fracturate, contuzii ale ţesuturilor moi). Este student la Facultatea de Drept din Lyon, Franţa, şi are 23 ani. A fost un protestatar paşnic, nu a participat la acţiuni violente, dar a fost reţinut pe 7 aprilie, în centrul Chişinăului, în urma unor discuţii cu jurnalişti suedezi. Torturat de poliţie, a fost obligat să semneze declaraţii conform cărora ar fi fost instigat şi plătit de opoziţie să participle la proteste. Există mărturia audio a lui Damian Hancu în limbă engleză, certificatul medico-legal şi plângerea adresată procuraturii.
Valeriu Boboc, cel mai şocant caz, a fost găsit mort, cu coaste rupte în urma unor lovituri, şi o plagă la cap în urma unor lovituri cu obiecte contondente. Avea 23 de ani, era muncitor, căsătorit, tată al unui copil de un an şi jumătate, participant paşnic la ultima parte a manifestaţiei din 7 aprilie, când a venit în piaţă după ora 17.00, când devastarea Parlamentului şi Preşedinţiei se încheiase. Ucis în urma descinderii în forţă a poliţiei asupra protestatarilor la miezul nopţii de 7 spre 8 aprilie. Conform poliţiei, a fost găsit mort în Piaţa Mării Adunări Naţionale. Cauza decesului, potrivit actului de constatare a decesului - intoxicat cu un produs toxic necunoscut.
Pornind de la aceste cazuri, Primăria Chişinău conchide că în Republica Moldova au loc încălcări grave ale drepturilor omului, iar după protestele din data de 7 aprilie 2009, când sediile Parlamentului şi Preşedinţiei au fost devastate, poliţia a declanşat un val de teroare şi intimidare în masă a cetăţenilor, în special a tinerilor, inclusiv minori. Sunt arestaţi atât participanţi la devastare, cât şi manifestanţi paşnici, dar şi persoane care nu au participat la proteste, inclusiv jurnalişti. Poliţia intervine în forţă, răpeşte persoane din stradă, licee, universităţi, cămine studenţeşti, inclusiv din preajma bisericii (ex: cazul Alexandru Griţcu), după slujba de Paşte (Paştele Catolic). Procedura de reţinere nu este respectată. Cei arestaţi, băieţi sau feţe, sunt bătuţi cu cruzime, supuşi unui tratament inuman şi degradant. Unele arestări nu sunt declarate. Există părinţi care nu-şi găsesc copiii şi nu pot obţine informaţii despre locul unde se află.Cei care au fost eliberaţi mărturisesc că cetăţenii reţinuţi sunt ţinuţi în condiţii mizerabile (15-20 de persoane în 10 mp), sunt bătuţi cu bestialitate şi li se impune să semneze declaraţii false. Procesele de judecată au loc direct în comisariatele de politie, fără drept la apărare sau asigurat sumar. Accesul în locurile de detenţie este îngrădit în totalitate, inclusiv pentru avocaţi sau pentru organizaţii de protecţie a drepturilor omului. Accesul a fost refuzat inclusiv pentru primarul Chişinăului, deşi acesta a insistat de mai multe ori, se spune în declaraţia acestuia. Primarul Dorin Chirtoacă face în aceste condiţii un apel pentru oprirea tratamentului inuman şi degradant şi a torturii în locurile de detenţie. El cere încetarea terorii, a răpirilor de persoane, a ameninţărilor şi a intimidărilor; asigurarea accesului avocaţilor, a ONG-urilor şi a presei în locurile de detenţie, garantarea drepturilor persoanelor reţinute, în primul rând la apărare; informarea deplină asupra reţinerilor efectuate şi a incriminărilor aduse; precum şi pedepsirea celor vinovaţi de comiterea abuzurilor menţionate.Sursa: NewsIn

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”