Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 11 mai 2009

Barbarie in Ucraina: Osemintele eroilor romani, scoase la licitatie sau ingropate alaturi de cele ale sovieticilor din Armata Rosie


Ramasitele multor ostasi romani sunt tinute in saci, in podurile unor case. Un schelet de roman este vandut cu 350 de euro. Alte oseminte au fost amestecate cu cele ale soldatilor bolsevici, fara ca macar undeva sa li se pomeneasca numele.

Din cauza refuzului autoritatilor ucrainene de a infiinta un cimitir memorial al soldatilor romani langa Odesa, ramasitele pamantesti ale zeci de soldati romani descoperite de vanatorii de artefacte militare au fost reinhumate la un loc cu cele ale soldatilor Armatei Rosii, fara a se cunoaste macar identitatea lor, relateaza in ultima sa editie saptamanalul local Timer (timer.od.ua), citat de Agerpres.

In urma cu cativa ani, Consulatul General al Romaniei din Odesa ar fi anuntat ca este gata sa recupereze de la cautatorii de artefacte militare, contra cost, ramasitele soldatilor romani. Suma se ridica la 350 de euro/schelet, a declarat pentru Timer unul din vanatorii din bransa din Odesa. Evident, pentru a incasa acesti bani, "arheologul" trebuia sa demonstreze identitatea romana a ramasitelor pamantesti. De exemplu, sa prezinte impreuna cu scheletul si o placuta de identificare sau medalii.

Potrivit Timer, se pare ca administratia regionala Odesa s-a opus acestor planuri. "Cautatorii din Odesa si imprejurimi au marsat la initiativa Consulatului General al Romaniei si au colectat un numar mare de schelete si oseminte ale soldatilor romani. Cunosc un arheolog din Poskota care are in pod si acum vreo sase saci cu oseminte romanesti", a declarat publicatiei mentionate un cautator de artefacte militare, prezentandu-se sub porecla Fritz.

In genere, in ultimii ani, oseminte ale soldatilor romani descoperite in zona au fost amestecate cu cele ale soldatilor sovietici si ingropate in sicrie ca fiind ale militarilor din Armata Rosie, fara ca macar undeva sa se li se pomeneasca numele.

In regiunea Odesa exista un singur loc care consemneaza existenta unor oseminte ale ostasilor romani dintre zecile de mii care si-au pierdut viata in acea zona in timpul celei de-a doua conflagratii mondiale. Acesta este Complexul International Memorial al victimelor celui de-al II-lea razboi mondial si ale represaliilor ulterioare. Aici sunt inmormantati 770 de militari din 20 de tari, intre care si 17 soldati romani. sursa: ziua.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”