Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 14 mai 2009

Copiii românilor din Castellon se simt mai degrabă spanioli


Mulţi compatrioţi îşi trimit copiii la cursuri de limba română şi le povestesc despre România. Natalitatea din provincia Castellon a crescut în ultimii 10 ani datorită faptului că multe femei venite din România au hotărât să nască aici.

Media de vârstă a comunităţii româneşti din Castellon este de 32 de ani, fiind o comunitate tânără şi cu o rată a natalităţii peste media din Spania.

În prezent, sunt înregistraţi 3.800 de copii români cu vârste de până la nouă ani, cei mai mulţi născuţi pe tărâm iberic. Conform unui studiu realizat de Universitatea Jaime I din Castellon, 19% din copiii născuţi în provincie au ambii părinţi străini.

„Un aspect pozitiv al prezenţei românilor este acela că a coborât media de vârstă a locuitorilor. Se ştie că indicele de natalitate era destul de redus nu numai în Castellon, ci şi în toată Spania”, reiese din studiu.

Vorbesc mai bine spaniola
Copiii români din Comunitatea Valenciană gândesc în spaniolă şi învaţă la şcoală în limba valenciană, limba oficială a comunităţii.

De asemenea, vorbesc acasă limba română, respectând dorinţa părinţilor de a-şi păstra identitatea.

Între simbolurile naţionale spaniole şi cele valenciene, personaje precum Mircea cel Bătrân sau Eminescu sunt parte dintr-o cultură care nu-i reprezintă, dar pe care o învaţă în timpul liber, din dorinţa părinţilor.

„Mă chem Cristina“, ne-a spus o fetiţă de patru ani care învaţă la o şcoală din Castellon de la Plana. Născută în Spania, fetiţa nu reuşeşte să facă diferenţa între prenume şi numele de familie. Numai întrebările în limba lui Cervantes o ajută să înţeleagă ce i s-a cerut să răspundă.

Cursuri gratuite
„La şcoală învaţă nu doar spaniola, ci şi valenciana. Acasă, încercăm să o învăţăm să vorbească şi în română. Este foarte greu să-i explici unui copil de ce trebuie să vorbească atâtea limbi”, spune Florina Iliescu (34 de ani), mama fetiţei.

Profesoara Roxana Anghelache, voluntar la Biroul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, predă copiilor români din Castellon ore de limba, literatura, istoria şi geografia României.

„La cursuri, care au loc de două ori pe săptămână, cel mai des le cer copiilor să se exprime în limba română. Sunt obişnuiţi de la şcoală să vorbească numai în spaniolă, iar dacă se joacă sau vorbesc între ei, tot spaniola sunt tentaţi să o folosească“.

„Cu greu am reuşit să-i învăţ câteva colinde pentru a le cânta anul trecut, şi asta pentru că multe cuvinte nu le înţeleg. Lucrăm ca la grădiniţă, cu desene, pentru ca ei să asocieze lucrul respectiv cu ceea ce cunosc în spaniolă, după care le învăţăm în română.

Grupurile de litere che-chi şi ce-ci sunt cele mai greu de explicat, pentru că în spaniolă se pronunţă diferit. De asemenea, nu pot spune clar: ă, î, ş, ţ”, mărturiseşte profesoara de limba română.

Puţini vor cetăţenia
Din luna octombrie 2001, la Biserica Ortodoxă Română din Castellon au fost botezaţi 2.000 de copii români. Potrivit Codului civil spaniol, copiii născuţi pe teritoriul spaniol, care au ambii părinţi de origine română, nu dobândesc automat cetăţenia spaniolă, însă o pot obţine după doi ani.

Deşi demersurile pentru ca un minor să devină „spaniol” sunt uşor de realizat, numărul copiilor pentru care părinţii lor au solicitat cetăţenia spaniolă este insignifiant. sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”