Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 25 mai 2009

“Neamţul basarabean” Horst Koehler a fost reales în funcţia de preşedinte al Germaniei


Preşedintele Germaniei, Horst Köehler, a fost reales, astăzi, pentru un al doilea mandat de cinci ani la conducerea ţării, obţinând majoritatea absolută a voturilor în Adunarea Federală din primul tur de scrutin, scrie NewsIn. UNIMEDIA aminteşte că, anterior, Horst Koehler a recunoscut că este un “moldovean, neamţ basarabean”.

Horst Köehler, fost director al Fondului Monetar Internaţional, a fost ales de o adunare federală specială din care fac parte 1.224 de personalităţi. Votul s-a desfăşurat în clădirea Reichstagului, Parlamentul German.

Sprijinit de creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel şi de aliaţii lor, Köehler a obţinut 613 voturi din primul tur de scrutin, adică exact numărul de voturi de care avea nevoie pentru a obţine un al doilea mandat de preşedinte, funcţie care în Germania are un rol mai degrabă simbolic, precizează NewsIn.

Horst Köhler a fost ales preşedinte pentru primul său mandat, pe 23 mai 2004, în urma propunerii venite din partea Uniunii Creştin-Democrate/Creştin-Sociale şi a Partidului Liberal. Cel mai important moment din cariera sa a fost dizolvarea Bundestagului, în iulie 2005, la cererea predecesorului lui Merkel, Gerhard Schröder.

Anterior, preşedintele Germaniei, Horst Koehler, a uimit opinia publică din Republica Moldova, când a declarat la o întâlnire cu studenţii că este un “moldovean, neamţ basarabean”, după ce a aflat că patru dintre aceştia sunt originari din R. Moldova.

„Strămoşii mei au fost nemţi, care la începutul secolului al XIX-lea, din cauza situaţiei financiare grele, au emigrat iniţial în sudul Rusiei, apoi în Moldova, pe atunci Basarabia. Iar în 1939, când Hitler şi Stalin au împărţit Europa, toţi nemţii care locuiau în est, au fost nevoiţi sau să adopte cetăţenia rusă, sau să se întoarcă în patria istorică. Chiar dacă părinţii mei au plecat din Moldova, continui să simt legătura cu această ţară”, a declarat Horst Koehler, citat de Infotag. sursa: UNIMEDIA

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”