Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 16 iunie 2009

Cunoaste-l pe Paul Goma!

În anul anul 1935, la 2 octombrie, în satul Mana, comuna Vatici, judetul Orhei, Basarabia se naste al doilea fiu al familiei de învatatori, Goma, Paul Goma.Odata cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia se muta în tara.

În mai 1952, Paul Goma, elev în clasa a X-a a liceului "Gh. Lazar" din Sibiu, este "convocat" la Securitate si "retinut" opt zile, dupa care este exmatriculat din toate scolile din tara deoarece sustinuse în scoala cauza luptatorilor anticomunisti. Reuseste sa se înscrie la liceul "Radu Negru" din Fagaras, pe care îl absolva în iunie 1953.

În 1954 sustine simultan examene de admitere la Universitatea din Bucuresti la filologie-româna si la Institutul de literatura si critica literara "Mihai Eminescu". Reuseste la amândoua, alegând însa Institutul.

Din toamna anul 1955, are dispute la seminarii si cursuri cu profesorii Radu Florian, Tamara Gane, Mihai Gafita, T.G.Maiorescu, M.Novicov, fapt ce duce ca în iunie 1956 sa fie "judecat" de catre rectoratul Universitatii. Si astfel pentru prima data ia nastere "cazul Goma".

Dupa înfrângerea revolutiei maghiare din 1956 de catre tancurile "fratilor sovietici", în luna octombrie a aceluiasi an hotaraste sa predea carnetul de membru U.T.M., în semn de protest fata de macelul comis.

Este arestat în luna urmatoare, noiembrie, acuzat de tentativa de organizare de manifestatie ostila, fiind condamnat anul urmator în martie la doi ani de închisoare corectionala, pe care îi executa la închisorile Jilava si Gherla. Dupa aceea este trimis cu domiciliu fortat în Baragan, la Latesti, unde ramâne pâna în 1964. Mai multe aici

>> Siteul scriitorului

>> Alexandru Vakulovski: Paul Goma – Basarabia

>> Paul Goma: 27 Martie 1918 : B a s a r a b i a si R o m a n i a sursa: http://basarabia-romania.blogspot.com/

Din data de 30 ianuarie 2007, domnul Paul Goma este cetatean de onoare al municipiului Timisoara. Desi lobbyul evreiesc a facut presiuni pentru retragerea acestei distinctii pe motiv ca scriitorul ar fi antisemit [de mentionat ca in Săptămâna roşie 28 iunie-3 iulie sau Basarabia şi Evreii, Paul Goma dezvaluie „atrocităţi comise de populaţia neromână (în special, evrei) în timpul retragerii trupelor şi administraţiei române din Basarabia şi Bucovina, de după ultimatumurile sovietice din iunie 1940”] , domnul Goma continua sa fie cetateanul de onoare al Timisoarei.

Saptamana rosie - o carte controversata semnata de Paul Goma in care sunt descrise teribilele momente ale invaziei bolsevice a Basarabiei. O carte ce trebuie citita!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”