Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 21 iunie 2009

Dacii şi romanii şi-au dat întâlnire la doi paşi de Alba Iulia


Weekend-ul acesta, la doar 25 de kilometri de Alba Iulia, în localitatea Cricău, are loc cea de-a patra ediţie a Festivalului Cetăţilor Dacice.

Zeci de „daci" se vor lua la întrecere în probe vechi de două milenii, iar gladiatorii vor aduce în secolul XXI arenele Romei antine. Oaspeţii vor fi primiţi într-un sat dacic autentic, care le va dezvălui tainele unor vechi meşteşuguri, în timp ce muzica va răsuna până târziu în noapte, lângă focurile sacre aprinse pe dealuri.

Festivalul de la Cricău îşi are deja fanii săi, atât tineri în căutarea unei aventuri extra-urbane, cât şi familii cu copii în căutarea unui moment de relaxare în aer liber. Marea majoritate a tinerilor îşi instalează corturile pe dealul de la intrarea în Cricău, în timp ce „familiştii” fac naveta de la Alba-Iulia.

Degustări de vinuri, drumeţii şi concerte
Sărbătoarea din acest an are loc, ca de obicei, la sfârşitul de săptămână cel mai apropiat de sărbătoarea Sânzienelor, moment în care, potrivit tradiţiei populare, apar flăcări deasupra locurilor unde sunt ascunse comori.

Festivalul a început sâmbătă în crama „Casa Apoulon”, din satul Bucerdea Vinoasă, unde a rulat documentarul „Tradiţia culesului strugurilor şi producerea vinului", după care au fost degustate vinuri şi bucate tradiţionale. Pata de culoare sunt soldaţii daci şi romani.

La căderea serii, pe dealurile din apropierea Cricăului răsună acorduri de muzică folk. Pe scena amenajată în stil rustic au cântat Hara, Bandidos şi Mircea Vintilă. După concerte, publicul a avut parte de jonglerii, iar seara va fi încununată de tradiţionalul ritual de aprindere a torţelor şi a „Rugului lui Zamolxe".

Arcul viteazului şi Voinicul din cetate
Duminică, manifestările vor fi concentrate pe terenul cu iarbă din centrul comunei şi vor începe de la ora 12.30. Programul
va fi deschis de spectacolul gladiatorilor din cadrul „Familia Gladiadoria Panonica”, secondat imediat de „alaiul dacilor" (o paradă a concurenţilor care vor participa la Întrecerile Dacice) şi o demonstraţie de luptă între daci şi romani.

Participanţii vor putea vedea apoi competiţia dintre echipele localităţilor care au pe tertoriul lor sau în apropiere cetăţi dacice. Concurenţii ăşi vor arăta măiestria în probele devenite deja clasice: „Suliţaşul cetăţii" - aruncarea suliţei la distanţă, „Braţul de fier
" - skandenberg, „Arcul viteazului" - tir cu arcul, „Voinicul din cetate" - aruncarea bolovanului, „Îndemânare şi curaj" - căţărare pe catarg, „Luptătorul" - lupte pe butuci, „Rapid şi puternic" - ridicare şi transport
de greutăţi în echipă, „Cărăuşii cetăţii" - transport rapid al apei dintr-un butoi într-un ciubăr, „Să ne unim forţele" - concurs de tras frângia între echipe şi „Cel mai iute de picior" - probă de ştafetă, cu mielul în spate.

La concurs şi-au anunţat participarea dacii din Cricău, Ighiu, Săsciori, Cetatea de Baltă şi Cugir. Lupta se anunţă crâncenă, deoarece echipa câştigătoare va avea dreptul să „ducă" festivalul la ea acasă, iar toate ediţiile au fost câştigate de voinicii din Cricău.

Campare gratuită --> continuare la evz.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”