Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 21 iunie 2009

Eroii anticomunişti, fără loc în cimitir

BISTRIŢA. Rudele partizanilor ucişi în 1949 nu au primit actele de deces şi nici acordul de a-i îngropa în Cimitirul Eroilor.

În luna mai, reporterii EVZ au prezentat cazul a trei eroi anticomunişti, împuşcaţi de ofiţerii de securitate în 1949 şi aruncaţi într-o groapă comună, unul peste altul, groapă săpată la marginea localităţii Nepos, din judeţul Bistriţa-Năsăud. Nici până în prezent, urmaşii celor trei partizani anticomunişti nu au reuşit să obţină de la autorităţile judiciare certificatele constatoare ale morţii deoarece dosarul penal deschis în acest caz se plimbă de la o instituţie la alta.

„Am găsit şi gloanţele”
Leonida Bodiu, Toader Dumitru şi Ştefan Burdeţ au fost împuşcaţi, în dimineaţa zilei de 24 iunie 1949, de sublocotenentul de securitate Liviu Pangraţiu şi alţi patru ofiţeri de securitate. La sfârşitul lunii mai 2009, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a decis că are suficiente date adunate şi a dezgropat osemintele celor trei eroi.

Marius Oprea, directorul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, spune că a decis să plătească, în lipsa reacţiei autorităţilor, expertiza pentru constatarea morţii în cazul celor trei. „Am vorbit cu legistul de la Bistriţa şi am făcut o cerere ca să putem obţine certificatul constatator al morţii ca să îi reînhumăm creştineşte pe cei trei, nu să stea prin frigidere. Am găsit şi gloanţele cu care au fost împuşcaţi şi mare lucru de constatat nu mai este”, a comentat Oprea.

Leonida Bodiu, nepotul cu acelaşi nume al conducătorului mişcării anticomuniste Garda Alba, povesteşte că este plimbat între instituţiile statului şi, deşi se apropie data fixată pentru înmormântarea religioasă a celor trei, încă nu a primit actul care să permită înhumarea. „Data este 29 iunie 1949 şi, deşi mai sunt câteva zile, încă nu am putut să obţinem actele deoarece dosarul
se plimbă între Parchete şi nimeni nu face nimic. Este revoltător faptul că după ce au fost ucişi mişeleşte de către comunişti, acum nu îi putem îngropa cu preot pentru că un procuror a uitat ce a făcut cu dosarul”, spune nemulţumit Leonida Bodiu, nepotul.

„Zac în frigiderul unei morgi”
Preotul Vasile Rus, din localitatea bistriţeană Nepos, este nepotul lui Dumitru Toader, unul dintre cei trei partizani anticomişti ucişi în 1949. Părintele povesteşte că a încercat să obţină din partea autorităţilor permisiunea de a-i îngropa pe cei trei în Cimitirul Eroilor din Bistriţa, însă a fost refuzat de autorităţile locale.

În răspunsul semnat de directorul Cristian Scarlat, din cadrul Primăriei Bistriţa, este invocat faptul că în cimitirele eroilor nu pot fi îngropate decât persoanele care au murit în timp
de pace şi care au îndeplinit un serviciu comandat în domeniile apărării naţionale sau ordinii publice şi siguranţei naţionale.

„Mă doare sufletul când mă gândesc că acestor bărbaţi vrednici, fii ai acestui popor, care au murit în numele idealului libertăţii şi care zac în frigiderul unei morgi de spital, le este refuzat statutul de eroi. Pentru mine, bunicul meu rămâne cu adevărat un erou şi martir care şi-a dat viaţa pe altarul li ber tăţii neamului românesc”, afir mă preotul Vasile Rus.


VICTIMĂ. Dumitru Toader, luptător anticomunist

BIROCRAŢIE
Dosar trimis de la o instanţă la alta
După ce au fost deshumaţi cei trei luptători anticomunişti, cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa, care l-a trimis apoi la Parchetul Militar Teritorial Bucureşti. Colonelul magistrat Mihai Niţu Daniel, şeful acestei instituţii, a declarat că în acest dosar s-a constatat un conflict de compentenţă şi a trimis dosarul mai departe la Parchetul General.

„În acest caz era vorba şi de nişte civili, iar noi nu mai avem voie să cercetăm civili şi am trimis dosarul mai departe, să se rezolve acest conflict de competenţă”, explică situaţia colonelul Mihai Niţu Daniel. Procurorul Simona Frolu, de la Parchetul General, instituţie care a preluat dosarul, a declarat că a fost rezolvat conflictul de compentenţă şi că dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud.

Marius Oprea, directorul Institutului de Investigarea Crimelor Comunismului, susţine că, în timp ce procurorii se ocupau cu rezolvarea conflictului de competenţă, un funcţionar ar fi trebuit să elibereze documentul care să permită înhumarea creştinească a celor trei eroi martiri. Foto: Preotul Vasile Rus nu poate sa-și ingroape creștinește bunicul, Dumitru Toader sursa: evz.ro

Pe aceeasi tema:
"Pentru a acoperi crimele comise de un general de Securitate, procurorii refuza sa elibereze certificatele de deces a trei luptatori anti-comunisti"

REPORTAJ TV DESPRE DEZHUMAREA LUPTATORILOR DIN GARDA ALBA (actiune IICCR)

Parchetul a refuzat sa constate executia partizanilor


Trei membri ai rezistenţei, executaţi de Securitate în 1949, au fost exhumati astazi

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”