Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 29 iunie 2009

Madridul retrage toate titlurile onorifice acordate generalului Francisco Franco

Extrema stanga se razbuna pe generalul Francisco Franco pentru infrangerea suferita de comunisti in razboiul civil spaniol (1936-1939). Daca nu au putut sa il invinga in viata incearca sa se rafuiasca cu memoria lui Franco la exact 60 de ani de la victoria armatei nationaliste.

Municipalitatea Madrid a decis luni să retragă toate titlurile onorifice acordate de capitală lui Francisco Franco în timpul regimului sau (1939-1975), a declarat o purtătoare de cuvânt a primăriei.

"Consiliul municipal a votat în unanimitate în favoarea retragerii onorurilor lui Franco", a declarat ea. Primăria Madridului este condusă de Partidul Popular de opoziţie (PP, de dreapta).

"Caudillo", care a condus Spania cu o mână de fier pe parcursul a 36 de ani, după războiul civil dintre anii 1936-1939, nu va mai fi "primar onorific", nici "fiu adoptiv" al capitalei, două titluri care i-au fost acordate în 1964.

Medaliile de aur şi de onoare ale oraşului, care îi fuseseră remise în 1942 şi 1959, îi vor fi de asemenea retrase.

Cererea de retragere a fost prezentată de consilierii municipali ai partidului ecologist-comunist Izquierda Unida, care au solicitat aplicarea unei legi numite de "memorie istorică", adoptată în 2007 de către Guvernul socialist spaniol.

Această lege prevede retragerea din locurile publice a tuturor simbolurilor franchismului.

Ultima statuie ecvestră a generalului aflată încă într-o zonă municipală spaniolă, care fusese inaugurată în 1964, a fost retrasă în decembrie 2008 dintr-o piaţă din Santander.

O statuie în bronz a fostului conducator spaniol a fost demontată în martie 2005 dintr-o piaţă din Madrid, la ordinul Guvernului.

Rămâne încă o statuie a lui "Caudillo" în picioare, în enclava spaniolă Melilla din Maroc, pe care municipalitatea s-a angajat să o retragă.

În noiembrie 2008, oraşul natal al lui Franco, El Ferrol din Galicia, a retras toate titlurile sale onorifice acordate fiului sau.

Potrivit unui raport oficial citat la sfârşitul lunii mai de ziarul Publico, rămân în continuare 585 de simboluri ale franchismului pe edificii aparţinând statului spaniol, în principal clădiri ale armatei, în pofida legii care obligă la îndepărtarea acestora. dupa sursa: mediafax.ro

1 comentarii:

Ion de la Chiuiesti spunea...

Niste cretini! Daca nu era Franco, comunistii invadau vestul continentului. Si tot el a l-a pregatit pe Juan Carlos sa preia coroana si a restabilit regalitatea.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”