Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 19 iunie 2009

Misterioasele monede de tip “coson”, printre vedetele de la “Bookfest”

Targul de carte de la Bucuresti, “Bookfest”, isi va inchide portile duminica 21 iunie. Fara indoiala, si aceasta editie este una de succes. In mod surprinzator, multe edituri si-au diversificat oferta atragandu-si clientii cu noile titluri de carti, dar si cu alte produse care surprind. In acest sens, printre vedetele targului din acest an se numara si ...moneda dacica de tip coson, pe care a pus-o in vanzare Editura “Dacica”.

Demersurile pentru obtinerea drepturilor de “batere” a unei replici de pe celebra moneda dacica au durat sase luni. In cele din urma, Banca Nationala si Monetaria Statului si-au dat acordul pentru ca aceasta piesa sa poata fi reprodusa si pusa in circulatie pentru amatorii de suveniruri. Deci, piesa respectiva are certificat de garantie din partea Monetariei Statului. Cosonul despre care vorbim este realizat dintr-un aliaj cupru-zinc si imita perfect aurul. Pe una din fete sunt reprodusi doi lictori, care incadreaza un consul, iar pe cealalta fata, un vultur cu coroana in gheare. Acest tip de moneda a fost emis in jurul anului 43 i.H., imediat dupa asasinarea lui Cezar.

Moneda cu care Brutus si-ar fi platit mercenarii daci
Ca si ideea reproducerii acestor piese - nascuta intr-o seara de discutii despre daci, la un pahar de sampanie, undeva in varful unui munte dacic -, cosonii adevarati poarta in spate taine si povesti fascinante. De pilda, asa cum spun specialistii, se presupune ca vestitul Brutus ar fi platit cu aceste monede de aur mercenari daci sa lupte alaturi de el in Macedonia impotriva lui Antoniu si Octavian. Sunt voci care sustin ca Brutus ar fi fost in relatii cu un misterios rege dac Coson, iar cuvantul inscris pe aceste monede ar reprezenta numele acestuia. Tot la fel de adevarata poate sa fie si ipoteza ca acest nume ar fi de fapt cel al regelui dac Cotizo, care a fost prescurtat ca sa se poata incadra in dimensiunea monedei.

Braconajul arheologic a dus la descoperirea a zeci de mii de cosoni
Dincolo de toate aceste istorii, cosonul este una dintre cele mai frumoase si mai enigmatice monede ale antichitatii. Daca pana in 1989 aceste piese erau foarte rare si se vindeau colectionarilor la preturi fabuloase, braconajul arhelogic de dupa acest an a scos la iveala zeci de mii de astfel de monede, facand ca pretul uneia sa fie astazi de doar 600-700 de euro. Faima lor este insa inegalabila pentru ca ele raman o mare taina. Arheologii nu ne pot spune cine a emis un astfel de tip de moneda si nici in ce scop. Istoria vorbeste despre fabuloasele cantitati de aur pe care le aveau dacii, despre tezaurele jefuite de Traian dupa cucerirea Daciei, despre rezervele din filoanele de aur, dar arheologii nostri sustin ca dacii... nu prea aveau aur ! Au aparut niste bratari superbe din acest metal regal, dar indoiala continua sa persiste. Greu de descifrat taina aurului dacic!. continuare la gardianul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”