Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 19 iulie 2009

Marko Bela: sarcina UDMR pentru urmatorii 20 de ani este "demontarea totala" a Romaniei

Marko Bela le-a spus tinerilor maghiari ca sarcina UDMR pentru urmatorii 20 de ani este "demontarea totala" a Romaniei, poate chiar federalizarea ei * La randul sau, presedintele Basescu, in cautarea alegatorilor ardeleni, le-a citit micilor udemeristi din Constitutie, in huiduielile acestora

Marko Bela (foto), presedintele UDMR, a aruncat, vineri seara, petarda regionalizarii si federalizarii Romaniei, care ar urma sa fie divizata intre provinciile sale istorice. Bela a facut aceasta declaratie la "Tabara de vara Tusvanyos", organizata de tinerii maghiari la Tusnad. A doua zi, Traian Basescu, invitat si el la Tusnad, s-a prezentat imbracat cu o vesta secuiasca. El a declarat in huiduielile participantilor ca este de acord cu masuri de autonomie si descentralizare, dar numai daca ele sunt aplicate egal la "Odorhei si la Caracal". Declaratiile incendiare ale lui Marko Bella despre federalizarea Romaniei si cele raspicate ale lui Basescu impotriva autonomiei ascund un razboi feroce pentru voturile maghiarilor la prezidentiale, dar si lupta pentru putere dintre unguri.
"Romania trebuie regionalizata, fostele regiuni trebuie restructurate si sa li se dea competente teritoriale. Nu este suficient sa acordam competente mai largi autoritatilor locale, trebuie facuta o noua regionalizare in care Ardealul sa fie o entitate distincta, la fel si celelalte regiuni istorice: Moldova, Muntenia, Dobrogea", a declarat, vineri seara, Marko Bela, in fata tinerilor maghiari. In opinia sa, "marea sarcina" pentru urmatorii 20 de ani este "demontarea totala" a statului roman, potrivit Mediafax. Ca si cum declaratiile sale nu ar fi fost suficient de explozive, Marko Bela a insistat: "Este posibil un al treilea pas, daca vom ajunge la descentralizare si regionalizare, impreuna cu formarea autonomiilor. Un alt subiect de dezbatere este si fede ralizarea, care pentru unii este ca un postav rosu, dar trebuie sa vorbim despre asta si vedeti ca eu vorbesc cu mare precautie".

Autonomie ca la Tulcea
Tensiunea evenimentului de la Tusnad a crescut exponential sambata, atunci cand presedintele Traian Basescu a fost huiduit indelung in timp ce a vorbit despre autonomia locala care trebuie sa fie la fel "la Odorhei si la Tulcea" si cand a citat din Constitutie despre caracterul national, suveran si independent al Romaniei. Cu zambetul pe buze, presedintele i-a infruntat pe cei care-l huidu iau din multime, repetand ca Romania este stat national, unitar si indivizibil si citand de mai multe ori articolul 1 din Constitutia Romaniei. "Pentru cei care vad in autonomie introducerea pasaportului pe teritoriul Romaniei, va spun ca este o viziune gresita", a tinut sa precizeze Basescu. Presedintele a criticat si UDMR, cu aceasta ocazie dezvaluind ca formatiunea maghiara nu a sprijinit initiativele sale privind autonomia locala "si nu vrea sa fie aliatul sau". continuare la ziua.net

2 comentarii:

das spunea...

Bravo lor, stiu ce vor,nu ca noi, tot votand partide conduse de comunisti si securisti!Sunt uniti si se vede, si noua ne-ar trebui un partid nationalist cu o vedere noua.PRM-ul e vai de el,este imbatranit, este fals, si are un lider, care este vazut ca un nebun!

Szandor spunea...

Nimic n-o sa va ajute. Ungurii isi vor atinge telul si Ardealul va redeveni o provincie maghiara. Federalizarea restului teritoriului Romaniei nu este problema noastra.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”