Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 24 iulie 2009

Razie anticoruptie fara precedent in New Jersey: 44 de alesi locali si rabini, arestati pentru coruptie, spalare de bani si trafic de organe


Peste 40 de alesi locali si

cinci rabini au fost arestati
joi in statul New Jersey,
intr-o operatiune care
vizeaza o vasta retea de
coruptie, spalare de bani
si trafic de organe cu
ramificatii pana in
Israel si Elvetia,
relateaza AFP.

Primarii oraselor Hoboken, Secaucus si Ridgefield figureaza printre persoanele arestate in cadrul operatiunii conduse de FBI. Ei sunt acuzati de coruptie, extorcare de fonduri, spalare de bani si trafic de organe.


Televiziunile americane au prezentat imagini cu alesii locali arestati, cu catuse la maini, condusi la autocarele politiei, alaturi de rabini in tinuta traditionala. Mai multe sinagogi au fost perchezitionate, fiind arestate, in total, 44 de persoane.

"Aceste persoane sunt vandute", a afirmat procurorul Ralph Marra, intr-o conferinta de presa, acuzand liderii religiosi evrei ca "au ascuns aceasta vasta activitate criminala in spatele unei fatade de respectabilitate".

Operatiunea este una dintre cele mai vaste lansate vreodata in statul New Jersey, recunoscut pentru relatiile mai putin ortodoxe dintre lumea politica si criminalitatea organizata. De altfel, acest stat a servit drept cadru pentru serialul de televiziune "Clanul Soprano", care prezinta viata unei familii mafiote.

Acuzatiile
Autoritatile au anchetat timp de zece ani reteaua de coruptie. Alesii locali ascundeau faptele de coruptie in schimbul contributiilor electorale, acuza justitia.

Anchetatorii s-au folosit de un informator pentru a se apropia de un grup de rabini din comunitatea siriana a evreilor din Brooklyn si New Jersey. El s-a oferit sa plateasca mita in schimbul ascunderii unor fonduri, potrivit BBC News.

Rabinii au incasat cecuri de la societati de caritate pe care le controlau si i-au returnat banii, in schimbul unui comision.

Ancheta s-a extins ulterior si asupra unor oficialitati locale, intr-o afacere de coruptie legata de boom-ul imobiliar din New Jersey.

Informatorul a fost prezentat unor politicieni de varf si alesi locali. Prezentandu-se drept dezvoltator imobiliar, el a oferit mita in schimbul unui tratament preferential.

Trafic de organe: 10.000 de dolari pentru un rinichi
Rabinul Levy Izhak Rosenbaum este acuzat de trafic de organe, dupa ce a convins mai multi 'donatori' sa-si vanda rinichii in schimbul a 10.000 de dolari, pe care ii revindea ulterior de sase ori mai scump.

"Se pare ca toata lumea voia o felie din aceasta afacere. Coruptia era un mod de viata pentru acuzati", a spus Marra.

Politica si religia
Guvernatorul democrat din New Jersey, Jon Corzine, a denuntat "un grad de coruptie scandalos si intolerabil".

Corzine risca insa sa-si piarda mandatul in noiembrie, in fata republicanului Chris Christie, un fost procuror care are la activ mai multi ani de lupta impotriva coruptiei din New Jersey.

Politia a dezmintit orice implicare politica in aceasta operatiune, care a vizat atat democrati cat si republicani.

"Nu este vorba nici de politica si nici de religie. Avem de-a face cu criminali care se folosesc de politica si de religie", a comentat Weysan Dun, de la FBI.

Suspectii risca pana la 20 de ani de inchisoare pentru abuz de putere si spalare de bani, 10 ani pentru nerespectarea mandatului si cinci ani pentru trafic de organe. sursa: hotnews.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”