Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 25 octombrie 2009

Braşov: Postamentul unei inscripţii din sec. al III-lea a servit ani de zile drept suport pentru umbrele!

Câteva dintre piesele de inestimabilă valoare deţinute de instituţia braşoveană au avut parte de evoluţii dintre cele mai ciudate.

Se spune că fiecare exponat dintr-un muzeu are o istorie aparte sau chiar un destin. Unele sunt, însă, de-a dreptul incredibile. Un asemenea caz este şi cel al unei inscripţii romane din secolul al III-lea d.C., al cărei postament a servit ani de zile drept suport de umbrele!

Dr. Alexandru Stănescu, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie, ne-a declarat că „inscripţia are o valoare deosebită, fiindcă atestă existenţa localităţii Comidava, aşezare dacică în timpul împăratului roman Severus Alexander, care a condus imperiul între anii 208 şi 235. După ce a intrat în proprietatea Muzeului, în jurul anului 1950, inscripţia nu a fost cu adevărat pusă în valoare niciodată. Ani întregi, blocul de beton, pe care era aşezată inscripţia, a servit ca suport de umbrele. În 2008 am început demersurile pentru includerea acestei dovezi istorice în tezaurul naţional, dar încă nu am reuşit acest lucru“.

Inscripţia amintită a fost descoperită în anul 1940 de arheologul Mihail Macrea şi este dedicată mamei împăratului. Omagierea înscrisă a fost realizată prin intermediul guvernatorului Iasdio Domitianus, cea mai înaltă oficialitate provincială.

Concurenţa clopotului din Casa Sfatului

În aceste zile s-a tot vorbit despre clopotul din turla Casei Sfatului ca fiind cel mai vechi din Braşov. În realitate, respectivul clopot este doar cel mai vechi clopot funcţional, fiindcă în colecţia Muzeului de Istorie există un obiect turnat în anul 1678, respectiv cu 11 ani înaintea celui din turlă. „Obiectul, confecţionat din bronz, a aparţinut Muzeului Săsesc al Ţării Bârsei, este nefuncţional, însă are o patină nobilă“, a precizat dr. Stănescu.

„Certificatul de naştere“ al Râşnovului

Potrivit specialiştilor, inscripţia datând din sec. al III-lea, merită să fie inclusă în tezaurul naţional, deoarece atestă existenţa aşezării dacice Comidava. Pe o parte a ruinelor acestei aşezări, al cărui nume s-a transformat în Cumidava, s-a ridicat ulterior Cetatea Râşnovului. sursa:
adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”