Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 28 octombrie 2009

Să le respectăm tradiţiile

Ţiganii îşi continuă obiceiurile şi tradiţiile nestingheriţi în România, ca dovadă a toleranţei poporului român.

Un articol din Ziarul Adevarul (sursa:
http://www.adevarul.ro/articole/timisoara-exclusiv-localnicii-din-satul-butoi-de-pulbere-rudna-sunt-terorizati-de-hoti-galerie-foto.html)
Locuitorii din Rudna sunt atacaţi de cel puţin două ori pe sătămână de hoţi, care fură tot ce le pică în cale. Sătenii terorizaţi de comunitatea ţiganilor nici nu mai anunţă furturile la poliţie şi preferă să tacă de teama infractorilor răzbunători.

Localitatea Rudna din judeţul Timiş s-a transformat în raiul hoţilor. Oamenii rămân fără animalele din curte, sunt prădate chiar şi şpaisurile, iar hoţii fură cam tot ce prind. Sătenii sunt disperaţi şi nu ştiu la cine să se mai plângă. Aceştia au renunţat să mai facă reclamaţii la poliţie, pe motiv că niciodată hoţii nu sunt prinşi.

Mi-au luat doi porci, cârnaţii afumaţi, maşina de tocat carne şi o drujbă. Nu se găseşte niciodată hoţul. Poliţia nu are ce să le facă. De multe ori au mers la hoţ acasă şi au ieşit fugăriţi cu toporul. Vecinei mele i s-a furat toată poarta. E mai rău ca în junglă aici”, a declarat Angela Iuan din Rudna.

Ultimul prădat a fost veterinarul pensionar Ion Ştefan. „Sâmbătă
noaptea mi-au furat patru curci, zece găini şi un cocoş. Nici nu am mai anunţat la poliţie. Ştim că nu fac nimic. Dacă spunem ceva, vin şi ne dau foc la casă. Acum tremur noaptea să nu vină să-mi fure porumbul”, a spus Ştefan.

Iarna fură de foame

Localnicii dau vina pe comunitatea romilor din sat. Cei mai mulţi nu muncesc, iar unii sunt hoţi recidivişti. Odată cu venirea iernii, sătenii se tem că furturile, obişnuite în satul lor, se vor înteţi, pentru că romii, care nu lucrează, vor ataca în căutare de mâncare. „
Mi-au spânzurat câinele şi apoi au furat zece găini, un cocoş şi trei topoare. Stăm cu frică, noaptea ne este teamă să mai ieşim”, a povestit Lenuţa Banyas. „Mi-au furat lucruri de peste 200 de milioane. Nu merge nimeni la poliţie, pentru că nu le face nimic. Tăcem şi aşteptăm să fim furaţi şi altă dată”, a spus şi Matea Popovici. (de Stefan Both)

3 comentarii:

Anonim spunea...

Lasati-i pe "oamenii legii", oricum n-ar fi in stare de nimic. Sper ca vor fi ajutati oamenii din sat

NS_Local spunea...

Cine sa-i ajute?

Anonim spunea...

Oamenii care isi dau seama ca tre' sa scapam de tigani. Si oameni simpli , cu "spirit civic" sau oameni organizati.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”