Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 5 noiembrie 2009

Casa lui Hitler va fi scoasa la vanzare, dar autoritatile se tem ca admiratorii o vor transforma intr-un ''sanctuar grotesc''

Pretul de vanzare porneste de la 2 milioane de lire sterline

Actualul proprietar al casei in care s-a nascut Adolf Hitler se gandeste sa o vanda contra unui pret de pornire de peste doua milioane de lire sterline. Deoarece se tem ca imobilul ar putea sa cada in mainile extremistilor de dreapta care s-o transforme intr-un soi de sanctuar grotesc inchinat memoriei Fuhrerului nazist, autoritatile locale din Braunau-am-Inn, Austria, au jurat insa sa faca tot posibilul pentru a bloca vanzarea casei parintesti a fostului dictator, relateaza "Daily Mail" in editia electronica de joi.
Primarul din Branau, Gerhard Skiba, a declarat ca solutia ideala ar fi achizitionarea casei de catre consiliul orasenesc, care ar putea asftel sa controleze soarta cladirii. Problema este insa ca vistieria orasului nu este suficient de bogata pentru a cumpara proprietatea de pe Salzburger Vorstadt, numarul 15. In aceste conditii, Skiba a decis sa faca apel la guvernul de la Viena, care sa finanteze achizitionarea casei de catre primaria din Branau. Cladirea are trei etaje, iar intr-una din camere a venit pe lume, la 20 aprilie 1889, Adolf Hitler.

La parter functiona pe atunci un local numit Gasthof Zum Pommer si actualii proprietari ai casei sunt urmasii celor l-au deschis si i-au dat numele. Gelinde Pommer nu a pus deocamdata casa la vanzare, dar a discutat deja cu agentii imobiliari pe aceasta tema, iar acestia i-au sugerat un pret de pornire de doua milioane de lire sterline. Istoria cladirii, in care nu se mai afla nimic care sa aminteasca de legatura ei cu Hitler, a fost una destul de tumultoasa. Dupa invadarea Austriei, ea fost cumparata de secretarul nazist Martin Bormann cu fonduri ale partidului si transformata intr-un centru cultural care expunea obiecte de arta aprobate de regim. In timpul razboiului, germanii si austriecii erau incurajati sa viziteze cladirea si sa-si aduca omagiile ca si cand aceasta ar fi fost un altar inchinat Fuhrerului. Inainte ca trupele eliberatoare americane sa ajunga in regiune, nazistii fanatici au incercat sa arunce casa in aer, insa tentativa lor s-a soldat cu un esec. In 1952, imobilul a fost retrocedat familiei Pommer si a servit drept librarie a orasului pana in 1965. Ulterior, ea a slujit, pe rand, drept scoala, banca, institut tehnic si, in sfarsit, azil si atelier pentru persoanele cu dizabilitati. In prezent, istoricii fac presiuni ca imobilul sa fie transformat in muzeu, insa primarul Gerhard Skiba se opune cu vehementa acestui proiect, afirmand ca daca el va fi dus la bun sfarsit toata lumea va veni in Branau doar pentru a vedea "muzeul lui Hitler". sursa: ziua.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”