Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 3 noiembrie 2009

Deputaţii ucraineni se tem de unirea R. Moldova cu România

Secretarul Consiliului pentru Aparare si Securitate Nationala a Ucrainei, Raisa Bogatariova, se afla marti si miercuri intr-o vizita in Republica Moldova, iar unii deputati din Rada Suprema sustin ca vizita acesteia este legata de examinarea posibilitatii unirii Republicii Moldova cu Romania in cadrul unui stat comun, relateaza din Kiev agentia rusa de presa Novai Reghion, citata de Agerpres.

In acelasi timp, o publicatie locala, Eho, scoate in evidenta diferentele de opinie intre Kiev si Bucuresti, in ceea ce priveste identitatea romanofonilor din regiunea Odesa, depre care autoritatile ucrainene spun ca apartin "etniei moldovenilor", nerecunoscuta de Romania.


"Am vazut ca ne putem confrunta cu posibile socuri absolut serioase pe tronsonul transnistrean al granitei moldo-ucrainene. Se mai stie ca serviciile secrete romane duc negocieri neoficiale cu anumite servicii secrete din Transnistria pentru ca unirea Republicii Moldova cu Romania, despre care se vorbeste la modul serios in Romania si care este evocata de unii reprezentanti ai noii coalitii de guvernare de la Chisinau, sa se produca in fapt prin separarea Transnistriei", a declarat, pentru Novai Reghion, deputatul Taras Cernovol, din Comisia pentru Relatii Internationale a Radei Supreme.


Ucraina face parte din formatul de negocieri "cinci plus doi" in problema rezolvarii diferendului transnistrean. "Din pacate, la Kiev a fost dat uitarii diferendul transnistrean", sustine deputatul ucrainean, adaugand ca, in sfarsit, cineva dintre responsabilii ucraineni s-a gandit sa mearga la Chisinau si Tiraspol pentru a vedea ce se intampla la fata locului.


"Relatiile dintre Ucraina si Republica Moldova dupa schimbarea conducerii politice de la Chisinau devin din ce in ce mai actuale, intrucat granita intre Ucraina si Moldova este unul din acele puncte fierbinti care se afla cel mai aproape de teritoriul nostru", a afirmat si deputatul Andrei Parubii, membru in Comisia Radei Supreme pentru afaceri internationale, subliniind ca, pentru Ucraina, este important sa aiba vecini previzibili.
Ucraina insista asupra "etniei moldovenilor" din sudul Basarabiei, aflat in componenta regiunii Odesa

Sefa Directiei pentru nationalitati si religii din cadrul Consiliului regional Odesa, Iaroslava Reznik, a anuntat, in cadrul sedintei de marti, reluarea monitorizarii romano-ucrainene privind respectarea drepturilor minoritatilor nationale pe teritoriul regiunii Odesa, relateaza portalul local Eho. Ministerul ucrainean de Externe a solicitat autoritatilor din Odesa sa stabileasca data reluarii procesului de monitorizare, a indicat aceasta.
Potrivit portalului citat, monitorizarea a fost suspendata din cauza diferentelor de opinie dintre Ucraina si Romania in ceea ce priveste situatia minoritatilor.

"Romania refuza sa recunoasca entitatea moldovenilor care traiesc in Ucraina, considerand-o drept entitate romana, in timp ce Ucraina insista asupra identitatii etniei moldovenilor", a subliniat reprezentanta administratiei din Odesa. sursa: jurnal.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”