Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 29 noiembrie 2009

Elveţienii nu vor minarete

Elveţienii au decis duminică, prin referendum, cu peste 57 la sută din voturi, interzicerea construcţiei de minarete, potrivit rezultatelor definitive ale scrutinului.

Doar patru cantoane dintre cele 26 ale Confederaţiei au respins propunerea susţinută de partidul de dreapta UDC şi de partidul creştin de dreapta UDF.

Acest vot va determina modificarea articolului 72 al Constituţiei elveţiene, care reglementează relaţiile dintre stat şi religii.

Interzicerea construcţiei de minarete va fi prezentată astfel ca o măsură "adecvată pentru menţinerea păcii între membrii diverselor comunităţi religioase".

Comentatorii au calificat în unanimitate acest rezultat drept o "imensă surpriză", deoarece contrazic sondajele care preconizau în timpul campaniei respingerea propunerii cu 53 la sută din voturi.



Astfel, UDC, a convins cetăţenii, acuzând minaretele că sunt "simbolul aparent al unei revendicări politico-religioase a puterii, care pune sub semnul întrebării drepturile fundamentale".

După afişele care făceau apel la înlăturarea "oilor negre" străine de pe teritoriul Elveţiei, propaganda dreptei a generat un nou scandal: afişele sale prezentau o femeie învelită complet de un văl, în faţa drapelului elveţian acoperit de minarete, a căror siluetă stilizată seamănă cu nişte rachete.

1 comentarii:

Anonim spunea...

problema cu minaretele nu este bine inteleasa si e mult mai simpla. este acelasi lucru sa ridici o biserica gotica de piatra pe un atol din oceania. minaretele sunt turnuri inalte si integrarea intr-un peisaj precum cel elvetian da frisoane. problema e mai degraba o atitudine de reguli urbanistice decat una religioasa. pastrarea si conservarea traditiilor in elevetia este o cutuma si acest lucru trebuie inteles.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”