Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 27 noiembrie 2009

Feriţi-vă de Mushin Security!

Feriti-va sa va angajati la aceasta firma de securitate pentru ca nu isi plateste angajatii. De 3 luni de zile angajatii respectivei firme nu si-au mai primit salariile. Tragem un semnal de alarma stiind ca astfel procedeaza nenumarati angajatori care profita de "criza" pentru a nu isi onora datoriile fata de angajati.

Agenţii de pază au reclamat firma la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi au deschis procese individuale pentru recuperarea salariilor restante

În timp ce sâmbătă, 21 noiembrie, o ţară întreagă fremăta înaintea primului tur de scrutin, la sediul punctului de lucru din Baia Mare al firmei de pază „Mushin Security” din Timişoara era o adevărată dramă. Aproape 30 de angajaţi care nu-şi mai primiseră salariile aferente muncii lor încă din luna august au refuzat să mai lucreze şi să se mai prezinte la dispozitivele de pază.




Antecedente cu duiumul

Cazul nu este deloc unul izolat, aşa cum ar putea părea la prima vedere. Despre faptul că firmele de pază, care au în spatele lor, de regulă, foşti poliţişti sau acoliţi ai acestora, am mai scris şi altă dată. Am arătat că-şi plătesc prost angajaţii, sau că nu-i susţin pe aceştia ca să se specializeze, astfel încât e logic ca şi performanţele acestora la locul de muncă să fie scăzute sau chiar inexistente.
Revenind, dincolo de o dotare absolut derizorie – în varianta cea mai bună un agent era echipat cu pantaloni, tricou, vestă şi geacă, pentru vremea rea – patronii descurcăreţi de la „Mushin Security” din Timişoara nu le prea mai oferit altceva angajaţilor din Baia Mare. Mai mult, lunar, cică pentru că i-au „dotat”, angajaţilor li se reţineau din salariu câte 5 lei. Logic, fără chitanţă! Cică o măsură de precauţie, contravaloarea ei dacă vreţi, în cazul în care un angajat îşi dădea demisia şi nu preda „uniforma”.
Şi, în pofida acestui lucru, a dotărilor improprii unui adevărat agent de pază, oamenii noştri şi-au făcut onest meseria şi treaba, iar cei care au beneficiat de serviciile lor nu s-au plâns de nimic.

METRO a renunţat la serviciile lor

Primul şoc pentru patronii timişoreni de la „Muschin Security” Lucian Ghiurco şi Maricel Vântu a venit recent, după ce conducerea METRO din Baia Mare a decis rezilierea unilaterală a contractului dintre părţi. Decizia a fost una cât se poate de firească, atâta vreme cât oamenii trimişi să facă pază erau de fiecare dată alţii, trebuind de fiecare dată să treacă o bucată de timp pentru ca aceştia să funcţionezi la parametri maximali.
Încetul cu încetul ei au aflat că oamenii nu sunt plătiţi la timp, cu întârzieri mari sau chiar deloc.
Prin urmare, realizând nerespectarea clauzelor contractuale de către firma de pază, METRO a reziliat contractul. Astfel, cei 30 de oameni care făceau paza la METRO, oameni neplătiţi şi ei de câteva luni bune au refuzat primii să se mai prezinte la lucru, iar patronii timişoreni n-au mai avut pe cine trimite în locul lor la acel dispozitiv.

Cu juma de normă

În afară de fostul contract avut cu METRO Baia Mare această firmă de pază încă are contracte cu câteva cluburi şi discoteci din Baia Mare şi cu magazinul REAL.
Adică, după plecarea celor două grupuri masive de angajaţi - care pe lângă faptul că nu şi-au mai luat salariile încă din august au mai descoperit şi faptul că unii n-au avut contracte de muncă înregistrate iar alţii că nu le-au fost achetate contribuţiile sociale de către angajator - această firmă de pază încă are cam 50 de angajaţi în Baia Mare, 40 la REAL şi restul pe la cluburi.


Oamenii şi-au cerut drepturile

Aşadar, începând de la ora 10 a zilei de sâmbătă, 21 noiembrie 2009 încă aproape 30 de angajaţi au refuzat să mai lucreze pentru această firmă de pază. Ei le-au spus patronilor timişoreni care le sunt doleanţele, iar 25 dintre ei şi-au anunţat iniţial numai verbal încetarea raporturilor de muncă.
Paradoxal, deşi din cauza lor oamenii au ajuns să se răzvrătească, cei doi patroni i-au ameninţat că dacă nu rămân la muncă în continuare nu îşi vor mai primi niciodată banii cuveniţi.
Faptul n-a făcut decât să-i enerveze şi mai tare pe angajaţi, mulţi dintre ei refuzând, în acest context, să-şi mai predea „uniformele”.

Reclamaţii la ITM şi în instanţă


Exasperaţi pe de o parte, dar şi afectaţi crunt de această stare de lucruri, oamenii au convenit să se întâlnească luni dimineaţă. au făcut-o şi, în grup organizat s-au prezentat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş şi la Judecătoria Baia Mare, unde-au deschis fiecare, în nume propriu, câte-un proces la litigii de muncă. Apoi au venit şi la sediul redacţiilor noastre.
Despre această situaţie Traian Rad, prospătul director al ITM ne-a spus că „dincolo de faptul că am mediat deja cazul cu colegii din timişoara, deoarece firma are sediul social acolo, noi aici, la punctul lor de lucru vom verifica aceste contracte de muncă şi condiţiile în care lucrează aceşti oameni”.
Vom reveni cu noi detalii.
sursa: ne-cenzurat.ro

9 comentarii:

Anonim spunea...

si eu am lucrat la k1 security si tot aceeasi poveste...nu am primit banii pe ultima luna de lucru...pacat ca exista si astfel de patroni care trag teapa angajatilor care au muncit pentru bani

Anonim spunea...

Adreseaza-te in istanta. Pentru conflicte de munca nu trebuie sa platesti taxe. Patronul trebuie sa plateasca, nu ceda. Sa ne anunti ce rezolvi.

Unknown spunea...

am citit cu interes, fiind reticent deoarece la vremea respectiva eram in discutii pt. angajare. astazi va pot spune ca lucrurile s-au schimbat in bine si fara sa vreau sa dezamagesc pe cineva problemele de "ieri" au fost rezolvate. Imi pare rau pentru fosti colegi care probabil nu au inteles situatia de la vremea respectiva!!!

Anonim spunea...

Cand muncesti si nu primesti banii , clar exista o mare problema. Iar patronii trebuie trasi la raspundere. Fie prin Inspectia Muncii, fie in instanta.

Unknown spunea...

colega, imi permit sa te numesc asa, prin dialog si intelegerea exacta a unei situatii, la un moment dat, sunt sigur ca problemele tuturor se vor rezolva, este o chestiune de timp si care nu de fiecare data depinde de patron, dar cu siguranta acesta va fi injurat ori de cate ori apare o sincopa. Succes

Anonim spunea...

Ambele parti (angajatul si angajatorul) au o raspundere prin contractul de munca si legile muncii. Atunci cand una din parti din indiferent ce motive nu isi respecta contractul este necesara interventia pentru mediere a ITM sau a instantei.

Nu pot avea intelegere pentru un angajator care nu isi plateste angajatul desi acesta a muncit...

Anonim spunea...

conducerea MUSHIN SECURITY, cei mai profesionisti pe care eu i-am cunoscut, restul este poveste!!!!

Anonim spunea...

Nu stiu ce fel de profesionisti daca nu si-au platit angajatii....

Dar nah, fiecare cu interesul lui... :D

Ce functie aveti acolo?

Anonim spunea...

feriti-va de mushin in orce judet ar avea sadiul toti sunt niste dobitici v-a mint in fata cu nerusinare ei isi iau bani si celor care isi fac treaba li da ..........am lucrat la ei nu si-au revenit nu asculta-ti la ei mai ales la directorul zonal din ploiesti e un mare mincinos pe numele lui "dinescu"

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”