Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 25 noiembrie 2009

Slovacii au construit un zid de aparare impotriva tiganilor, intr-un sat din estul tarii

Slovacii au construit un zid impotriva infractorilor tigani, separand aproximativ 1.200 de tigani de restul comunitatii. Zidul (foto) a fost ridicat luna trecuta, in satul Ostrovany, situat in estul tarii.

Constructia de beton are o lungime de 150 de metri, doi metri inaltime si a costat primaria 13.000 de euro, informeaza AFP.

Decizia autoritatilor locale a starnit indignarea cetatenilor de etnie tiganeasca si asa-zisilor aparatori ai "drepturilor omului". Cyril Revak este din 1991 primarul satului cu 1.800 de locuitori. Primarul justifica aceasta constructie acuzand comunitatea tiganeasca de furturi. Un asemenea zid exista si in Romania, in judetul Brasov, la Tarlungeni, din aceleasi motive: infractionalitatea tiganeasca.

"Gardul nu impiedica tiganii sa vina in sat. Ii impiedica doar sa ajunga in gradini ca sa fure. Nu este vorba decat despre furturi marunte, mai ales toamna. Oamenii nu mai pot cultiva legume in gradini, pentru ca totul este furat", sustine primarul.

Hotararea a fost luata prin vot, in consiliul municipal. Si desi este majoritara in Ostrovany, comunitatea tiganeasca NU s-a impotrivit niciun moment constructiei. Dezider Duzda, singurul consilier de etnie tiganeasca, a recunoscut ca a votat "pentru zid". "Consiliul municipal oricum ar fi decis asta" (sic!), si-a explicat el gestul.
Alexander Patkolo, presedintele asociatiei "Initiativa roma din Slovacia", a sesizat justitia. "Credem ca zidul a fost construit ilegal si ca discrimineaza minoritatea romilor din Ostrovany", sustine acesta.

Oficial, in Slovacia traiesc 89.000 de tigani, informeaza AFP. Dar numarul real este in jur de 350.000, estimeaza Arne Mann, etnolog la Academia de Stiinte din Slovacia. Un sondaj realizat in 2008 arata ca 82% dintre slovaci nu isi doreau vecini tigani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”