Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 9 noiembrie 2009

Fostul prefect de Timiş: "Timişoara devine capitala ţigănească a Europei"

Fostul prefect a vorbit pentru „Adevărul” despre caracatiţa imobiliară care a acaparat Timişoara. Întregul său mandat a fost marcat de scandaluri care implicau mafia imobiliară ţigănească, Drăgănescu fiind chiar ameninţat cu moartea de clanurile de ţigani.

Adevărul de Seară: Cum vă explicaţi faptul că imobilele din centrul Timişoarei au ajuns pe mâna mafiei imobiliare ţigăneşti?

Ovidiu Drăgănescu: Fenomentul a fost lăsat să se extindă în toate instituţiile statului. Procesele de retrocedare a clădirilor istorice din centrul oraşului s-au pierdut suspect de repede în favoarea mafiei ţigăneşti. Toate insituţiile au lucrat cu garda jos un deceniu, iar vilele au ajuns pe mâna clanurilor ţigăneşti. Au luat totul în baza unor documente suspecte, însă acum au acte perfect valabile, pentru că justiţia a fost darnică, procesele s-au judecat rapid şi le-au dat câştig de cauză fără verificări suplimentare.

ADS: Cine se află în spatele reţelelor care îi ajută pe ţiganii bogaţi?

O.D: Sunt informaţii că în spatele fenomenului sunt persoane care au avut funcţii în structurile statului. Nu numai în Timişoara, dar şi în Bucureşti. Firele duc spre zonele sistemului judiciar. Avocaţi celebri, notari cu rude în sfera justiţiei, magistraţi. Chiar şi foşti lideri ai unor servicii de informaţii sau simpli angajaţi ai acestor servicii, care s-au gândit că funcţiile lor nu sunt veşnice, şi-au asigurat un viitor liniştit.

ADS: De ce acapararea de către mafia imobiliară a centrului oraşului prin revendicări dubioase în justiţie e un fenomen care se întâmplă doar în Timişoara?

O.D: Foarte mulţi ţigani care locuiesc în alte judeţe şi au plecat în străinătate agonisesc averi impresionante, dar apoi nu se mai întorc în judeţul de origine să ia case. Vin în Timişoara, căci aici traseul retrocedărilor suspecte e bătătorit, reţeaua e închegată, s-au creat structuri care dacă au cooperat, sunt vulnerabile şi nu pot ieşi din joc. Au sprijinul unor persoane din instituţii care se ocupă direct cu retrocedări sau chiar cu instanţele de judecată. Toţii ţiganii îşi depun banii făcuţi din trafic de persoane, cerşetorie şi îi dau afară timişoreni din case.

ADS: De ce niciun funcţionar corupt din aceste instituţii publice nu a ajuns vreodată în faţa justiţiei?

O.D: La nici o lună după numirea în funcţia de prefect, în 2005, când legea retrocedărilor funcţiona deja de zece ani, am avut o întâlnire cu şeful Poliţiei Timiş, şefii judecătorilor şi procurorilor din judeţ şi şeful unui serviciu de informaţii. Încercam să-i aduc laolată pe toţi reprezentanţii instituţiilor statului pentru a rezolva plângerile oamenilor. Am simţit o anumită stare de lehamite sau indolenţă din partea lor. Veneau cu ideea că această problemă nu se poate rezolva. Instituţiile se derogau de răspunderea lor, spunând că oamenii nu fac plângeri. Clanurile imobiliare au o mare încredere în forţele, în puterea lor, în sprijinul funcţionarilor şi instituţiilor statului. Instituţiile statului sunt puţin defecte.

ADS: Cum vă explicaţi că nu s-a găsit în ultimul deceniu în Timişoara un poliţist şi un procuror ambiţios care să lupte cu mafia imobiliară ţigănească?

O.D: Au fost dosare penale, însă unul singur a ajuns în instanţă. Este cel al unui rom care a încercat să vândă cu acte false clădirea Centrului Cultural Francez. Dosarul a fost trimis la judecător pentru că s-a supărat Europa. Fiind sub lupa occidentalilor şi fiind implicaţi cetăţeni francezi, dosarul a nimerit în judecată. Pe lângă poliţistul curajos şi poliţistul ambiţios, trebuie să fie şi trei judecători dispuşi să lupte cu mafia imobiliară.

ADS: În acest ritm, ajunge Timişoara în câţiva ani capitala baştanilor ţigani din Europa?

O.D: Există o hartă celebră care a apărut în anii 1990, în revistele din Franţa, în care Timişoara a apărut ca şi capitala ţigănescă a Europei. Au fost nişte vizionari. În acest ritm, devenim, încet dar sigur, capitala ţigănească a Europei.

ADS: Cum au reuşit ţiganii să câştige milioanele de euro cu care au cumpărat centrul Timişoarei?

O.D: Sursele vin în primul rând din trafic de carne vie. Ca să te îmbogăţeşti, trebuie să pleci în Gemania cu trei copii ologi şi două femei gravide la cerşit. Apoi din hoţii. Puţini oameni ştiu că romii nu plătesc niciun impozit în Germania. Românii plecaţi dincolo mi-au povestit că au avut tentaţia să se declare romi tocmai pentru că statul german consideră că fac parte dintr-o etnie care are nevoie de ajutor şi e scutită de plata impozitelor. Sunt convins că există suficienţi „băieţi deştepţi” şi în Germania care se asociază cu ei ca să facă bani. sursa: adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”