Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 9 decembrie 2009

Ovidiu Hurduzeu: Unabomber - profetul ucigaş

Postfaţă de Mircea Platon
Anul apariţiei: 2007
Număr de pagini: 424
Dimensiuni: 13 x 20 cm
ISBN: 978-973-8131-59-0
Preţ: 30 lei (TVA inclus)

Theodore John Kaczynski, alias Unabomber (n. 1942) a fost cel mai căutat terorist din istoria Statelor Unite ale Americii (timp de 18 ani FBI-ul s-a străduit să-i dea de urmă – şi poate că s-ar mai fi străduit cine ştie câţi ani dacă nu ar fi fost trădat de propriul său frate). Mediatizat în întreaga lume (dar nu şi în România), „cazul Unabomber” este considerat una dintre cele mai fascinante American story ale secolului XX. Copil genial, matematician de excepţie, filozof cu o viziune tragică şi catastrofică asupra lumii, Ted Kaczynski a lansat din pădurile Montanei un război personal împotriva civilizaţiei tehnologice. În cabana sa din Montana, lipsită de apă curentă şi electricitate, a produs nu numai bombe letale ci şi o extraordinară profeţie: Manifestul Unabomber, un document vândut doar în prima zi a publicării în 850.000 de exemplare. Este Ted Kaczynski un savant nebun, sau „nebunia” sa este doar o manipulare mediatică? Este Ted Kacyinski un nou Don Quijote într-o lume apăsată de indiferenţă ? Ne aflăm în pragul prăbuşirii civilizaţiei industriale şi în faza premergătoare unei revoluţii antitehnologice, aşa cum pretinde Unabomber? Poate sângele altora să dea consistenţă ideilor? Sunt oamenii de ştiinţă şi stângiştii din universităţile occidentale promotorii entuziaşti ai Sistemului tehnologic? Iată doar câteva dintre întrebările tulburătoare ale Profetului ucigaş. Bazată pe o documentaţie amănunţită, cartea lui Ovidiu Hurduzeu poate fi citită pe mai multe paliere: roman poliţist, scenariu de film, analiză socio-filozofică şi radiografie a culturii Americii contemporane. Lucrarea include traducerea românească a Manifestului Unabomber şi a parabolei Corabia nebunilor.
Suport: hârtie

3 comentarii:

Benito spunea...

Am auzit prima data de Unabomber dupa ce am citit articolul "Why the future doesn't need us" al lui Bill Joy in care se faceau referiri la Manifest.

Problema este ca tehnologia avanseaza mai repede decat mentalitatea oamenilor, care, in mare majoritate nu se pot adapta decat cu pierderea identitatii de sine. (Exprimarea imi aparine, sunt inginer, si se stie: inginerii nu "este" intelectuali).

Oricum Manifestul ridica niste probleme pe care omul de rand, inclusiv cei care deifica tehnologia, nu le constientizeaza.

NS_Local spunea...

http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/manifestul-lui-unabomber-3177965/ interesant..

DioGene spunea...

Pare interesanta cartea. Nu auzisem de Theodore John Kaczynski. Am gasit si eu un material interesant. Ovidiu Hurduzeu: Unabomber – profetul ucigaş

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”