Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 5 decembrie 2009

Presa rusa: In relatiile cu Moscova, actiunile lui Traian Basescu apar ca directe si eficiente. Iar politicienii rusi apreciaza partenerii puternici

"Indiferent de rezultatul votului de duminica, relatiile Romaniei cu Rusia nu se vor modifica in mod substantial. In relatiile cu Moscova actiunile lui Traian Basescu apar ca dinamice, directe si eficiente. Iar politicienii rusi apreciaza partenerii puternici”, sustine cotidianul Vremia novostei, intr-o corespondenta consacrata alegerilor prezidentiale din Romania. 


Intr-o corespondenta din Bucuresti, cotidianul Vremia novostei reda comentariile analistului roman Viorel Patrichi, in opinia caruia „Traian Basescu poate invinge in alegeri cu populara lozinca a luptei impotriva coruptiei”. El crede ca, in aceasta privinta, alegatorii il considera pe Mircea Geoana un politician slab, folosit „de oligarhi si magnati in interesele lor proprii”. „Dar indiferent de rezultatul votului, relatiile Romaniei cu Rusia nu se vor modifica in mod substantial. In relatiile cu Moscova actiunile lui Traian Basescu apar ca dinamice, directe si eficiente. Iar politicienii rusi apreciaza partenerii puternici”, a continuat interlocutorul VN.
 

Candidatii la presedintia Romaniei au pareri diferite privind Ucraina

Pe de alta parte, presa ucraineana comenteaza contextul relatiilor dintre Kiev si Bucuresti. Romania se pronunta pentru dezvoltarea de bune relatii cu Ucraina, dar nu este inca pregatita la compromisuri unilaterale, informeaza agentia Regnum, citand declaratia facuta in acest sens in cadrul dezbaterilor politice de presedintele in exercitiu al Romaniei, Traian Basescu. 

Adversarul sefului statului in alegerile prezidentiale, Mircea Geoana, l-a acuzat pe Basescu de relatii tensionate ale Romaniei cu tarile vecine si s-a pronuntat in favoarea dezvoltarii unor relatii mai prietenesti cu Ucraina. „Sunt convins ca Marea Neagra va ramane o directie strategica pentru Romania. Dar trebuie ca porturile noastre sa lege Romania si cu alte continente, nu sa se limiteze la regiunea Marii Negre. Trebuie sa ne deschidem in relatiile cu Ucraina si sa dezvoltam colaborarea inclusiv in domeniul platoului continental”, a afirmat Geoana.

Drept raspuns, Basescu a spus ca „nu trebuie sa acceptam compromisuri. Sunt adeptul unor relatii bune cu Ucraina, dar cu conditia ca pasii nostrii sa fie reciproci. Ucraina trebuie sa respecte interesele Romaniei in regiune. Nu suntem de acord cu constructia de catre Ucraina a canalului Bastroe in Delta Dunarii, si aparam interesele romanilor din Ucraina, care trebuie sa aibe posibiltiatea de a invata in limba materna si de a obtine cetatenie romana. Nu se pot pune bete in roate”, a concluzionat presedintele Romaniei. sursa: hotnews.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”