Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

duminică, 13 decembrie 2009

CONFLICT între un grup de credincioşi de la Mitropolia Moldovei şi comunitatea evreiască (VIDEO)



(UPDATE: 15:55) În acest moment, poliţia adună probe ca să vadă dacă îi sancţionează penal sau administrativ pe protestatari, a declarat pentru Publika TV, şeful poliţiei municipale, Silviu Muşuc.

(UPDATE: 15:31) Au fost adăugate imagini video în interiorul ştirii.

Menora evreiască instalată la 11 decembrie în parcul Ştefan cel Mare din Chişinău a fost doborâtă la pământ de către un grup de enoriaşi ortodocşi.

Circa o sută de oameni, înarmaţi cu drapelele Republicii Moldova, cruci şi lozinci, au protestat în centrul Capitalei împotriva simbolului evreiesc instalat cu prilejul sărbătorii Hanuca. După ce au scandat lozinci antievreieşti, ei au smuls menora şi au înfipt în locul acesteia o cruce din lemn.
Protoiereul Anatolie Cibric de la Biserica „Sfânta Paraschiva”, împreună cu ceilalţi protestatari, au răsturnat-o lângă soclul lui Ştefan cel Mare.

„Noi suntem în ţară ortodoxă şi Ştefan cel Mare a apărat-o de tot soiul de jidovi, dar ei au venit şi au pus menora. Este o fărădelege, o îngăduinţă a puterii de stat de astăzi, care a permis aşa ceva într-o ţară ortodoxă. Eu fac apel, dacă sunteţi ortodocşi, sculaţi-vă şi spuneţi cuvântul vostru”, susţine protoiereul Anatolie Cibric.

Reprezentanţii minorităţii ebraice au sosit la faţa locului la puţin timp după incident. Directorul Congresului Evreilor din Republica Moldova, Ilia Şaţ a declarat pentru Publika TV că acţiunea a fost una legală şi că au toate aprobările necesare. Reprezentanţii comunităţii evreieşti se vor întâlni astăzi într-un Congres Extraordinar pentru a decide ce măsuri trebuie să ia ca urmare a acţiunilor unui grup de enoriaşi ortodocşi.

La rândul său Preşedintele Comunităţii Evreieşti. Alexandru Pincevschi, a declarat pentru Publika TV că protestul din faţa statuii lui Ştefan cel Mare este antisemit. Potrivit acestuia, reprezentanţii comunităţii vor discuta chestiunea cu conducerea Mitropoliei Moldovei.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei afirmă că gestul enoriaşilor nu a fost aprobat de conducere. “Este vorba de o actiune necoordonată cu conducerea Mitropoliei Moldovei. Vom investiga acest caz şi vom lua măsurile care se impun. Este o acţiune regretabilă.”

15-20 poliţişti s-au aflat la faţa locului pentru a asigura ordinea şi liniştea publică. Şeful Poliţiei Municipale, Silviu Muşuc, a mers şi el acolo. Muşuc a declarat pentru Publika TV că poliţiştii că au încercat să-i oprească pe protestatari să nu doboare menora, dar nu i-au convins.

Menora a fost transportată la Memorialul Victimelor Holocaustului, în prezenţa a 20 de poliţişti.

Comunitatea evreiască din Republica Moldova are acum 30.000 de membri. În 1900 numărul lor trecea de 300 de mii. Dar această minoritate, a cărei prezenţă e atestată aici de pe vremea Imperiului Roman, a fost decimată întâi de pogromurile ţariste. Primul a fost cel de la Chişinău, din 1903. Holocaustul şi apoi acţiunile antisemite din perioada stalinistă au dus aproape la dispariţia acestei minorităţi de pe teritoriul Moldovei. sursa: unimedia.md

9 comentarii:

Benito spunea...

Jidanii sunt o natie nesimtita!

Au umplut lumea cu sistemul lor religios (asa numitele "religii abrahamice")...

Corneliu spunea...

Benito, ai vorbit de te-ai umflat.
Cred ca nu stii despre ce vorbesti, dar religia crestina este derivata direct din "sistemul lor religios", a preluat aproape complet principiile credintei evreiesti, incluzand integral vechiul testament nealterat. Diferentele sunt numai in riturile de practicare si hagiografie care sunt diferite. Este religia ta, este biserica la care mergi ca sa te rogi. Te dezici de ele?
Si mai este si Islamul.
Si daca lumea le-a acceptat in
masura atat de larga, inseamna ca sunt bune.
Retine ca nu evreii le-au impus lumii.

NS_Local spunea...

Ahahahahahaaa, e vrajeala pt fraieri Corneliu. Exista o mica mare diferenta intre noi. Voi nu il acceptati pe Dumnezeul nostru si il insultati in cele mai oribile feluri in Talmudul satanist. In rest, suntem frati. Hahaha :)) =))

Corneliu spunea...

Lui NS_Local: Ce-i aia "Dumnezeul nostru" sau eventual "Dumnezeul vostru"? Exista un singur Dumnezeu la care fiecare se roaga in felul lui. Nimeni nu-l insulta pe Dumnezeu.
Talmudul nu e satanist, asa cum nu sunt sataniste nici scrierile crestine.
Oamenii pot fi satanisti si din acestia n-au lipsit in nicio perioada. Satanisti sunt in primul rand cei care incita impotriva altora.
Te credeam mai subtil.

Anonim spunea...

"Exista un singur Dumnezeu la care fiecare se roaga in felul lui."
Oare asa sa fie, Corneliu?
Cand eu ma inchin lui Iisus Hristos si evreii il fac...sti tu bine cum scrie in Talmus, inseamna ca si ei se ichina? Ma indoiesc serios.
Talmudul e satanist fara indoiala, sa scrii nebuniile alea, sa crezi in ele si sa le raspandesti, sigur e satanism, raul pur. Noi am mai publicat din ele. Poate vom mai publica dupa postul crestin.

Benito spunea...

@Corneliu

Crestinismul nu este altceva decat cea mai raspandita secta ovreieasca.

Nu am sa cred niciodata ca un tamplar (sau rabin??? ) ovrei este dumnezeul meu.

BTW, nici la biserica nu merg...

Corneliu spunea...

Benito, iti dau dreptate. Crestinismul este cea mai raspandita secta iudaica. El s-a nascut bineinteles in cadrul iudaismului, nu l-a negat, dar apoi a schimbat directia. Iar numele poporului care a nascut aceasta secta, iudeii, n-are nici o legatura cu numele persoanei presupuse de a-l fi tradat pe Isus stramosilor tai romani care l-au rastignit apoi dupa "umanul" lor obicei.
Numele poporului este cu mult anterior.
Cat priveste intrebarea la cine te rogi, raspunsul este unul singur si fara echivoc: exclusiv la Dumnezeu, care este unul si acelasi pentru toti. Nimeni nu se poate ruga unei persoane, oricat de sfanta af fi fost. In momentul in care cineva o face totusi, coboara religia la nivelul unui politeism similar cu credintele precrestine similare.

Lupta NS spunea...

Nu vreti voi sa va mutati cu rahaturile astea pe un sait kusher? Vad ca ati inceput sa mergeti pe aceeasi unda.

Benito spunea...

@SoldatulDac88

Mi-am spus parerea personala vis-a-vis de religiile derivate (mai mult sau mai putin) din iudaism si atat !

Nu am nici in clin nici in maneci cu Corneliu sau alt ovrei...

Numai bine !

Benito aka Harkonnen

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”