Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 4 decembrie 2009

The Times: Kremlinul pregateste terenul pentru reabilitarea lui Stalin


Kremlinul pregateste terenul pentru reabilitarea lui Stalin, cu ocazia marcarii anul viitor a 65 de ani de la victoria Uniunii Sovietice in Al Doilea Razboi Mondial, scrie vineri cotidianul britanic The Times, pornind de la afirmatiile facute joi de premierul rus Vladimir Putin, in dialogul sau direct cu cetatenii rusi, care a laudat realizarile dictatorului comunist, vinovat de moartea a milioane de oameni, informeaza Agerpres.

Dupa cum noteaza InoPressa, cu referire la ziarul britanic, autoritatile de la Moscova propun rusilor sa nu-si renege trecutul, ci, dimpotriva, sa se mandreasca cu el.

Potrivit Kremlinului, acest lucru poate fi facut numai in cazul in care toti conducatorii intunecati din istoria Uniunii Sovietice vor fi pur si simplu ignorati. Ca urmare, generalisimul Uniunii Sovietice trebuie prezentat poporului in rolul de sef militar si de salvator al natiei si nu ca un tiran crud care a trimis la moarte milioane de oameni.
Potrivit The Times, Ministerul rus de Externe a incercat reabilitarea lui Stalin in august, cand s-au implinit 70 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov intre URSS si Germania nazista, diplomatia de la Moscova considerand ca Stalin a actionat in interesele natiunii sovietice.

Pemierul rus Vladimir Putin, fost agent KGB, declara joi, in sesiunea sa anuala de intrebari si raspunsuri, transmisa in direct de posturile nationale de radio si televiziune, ca este incorect sa fie data o apreciere univoca perioadei staliniste, referindu-se la meritul lui Stalin de a fi transformat URSS-ul intr-o superputere industriala si la infrangerea lui Hitler in Al Doilea Razboi Mondial.

"Orice eveniment istoric trebuie analizat in ansamblu. Tara s-a transformat in acea perioada dintr-una agrara intr-una industriala. In epoca lui Stalin, Rusia a castigat Marele Razboi pentru Apararea Patriei (Al Doilea Razboi Mondial, n.red) si nimeni nu poate arunca cu piatra in aceia care au organizat aceasta victorie", a afirmat premierul rus, citat de ITAR-TASS.

Putin a recunoscut ca in perioada stalinista au fost represiuni si ca acestea nu pot fi acceptate. "Represiuni au fost si este inacceptabil. A fost un cult al personalitatii, au fost crime impotriva propriului popor. Toate acestea sunt un fapt", a mai declarat premierul Rusiei. sursa: ziua.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”