Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

miercuri, 20 ianuarie 2010

Român din Timoc atacat de extremişti sârbi pentru că interpreta cântece în româneşte

Nota Lupta NS: Am vorbit cu fratele nostru timocean, Cristian Wagner Rutsanu, imediat după atacul asupra lui. Deşi a fost lovit de mai multe persoane, nu are traumatisme grave si moral nici nu poate fi doborât. Este un român puternic si dragostea lui pentru neamul romanesc nu cunoaşte frica.

Un nou atac al extremistilor sarbi impotriva unui roman timocean a fost inregistrat la Maidan (Majdanpek), localitate din Timoc, zona locuita de aproximativ 300.000 de romani/vlahi
, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

Cristian Wagner, conducatorul formatiei de etno-jazz "Misteria Carpatica" a fost atacat cu pumnii intr-un local din Majdanpek de membrii unei organizatii nationaliste sarbesti OBRAZ, apropiata de Biserica Ortodoxa Sarba.

Motivul atacului a fost ca Wagner canta cantece romanesti si se manifesta ca roman.

Cristian Wagner

"Acest tinar patriot roman are singura trupa etno jazz in Timoc care canta exclusiv in limba noastra romana si este de mult timp ca un spin in ochii sovinilor si autoritatilor locale sarbesti. A cantat la mai multe festivale de muzica romaneasca in Banat si in Timoc, si a cantat de mai multe ori si la televizia statala sarbeasca RTS si la alte televiziuni sarbesti fiind foarte talentat. A absolvit facultatea la Craiova. canta la nai, si e practic singurul muzician roman din Serbia care mai pastrazea aceasta tradiatie romaneasca ca si Ghearge Zamfir la instrumentul ala", a declarat pentru Romanian Global News o sursa din Timoc.
Organizatiile romanesti din Negotin si Bor monitorizeaza evenimentul si vor acorda asistenta juridica lui Cristian Wagner, denuntand pe de alta parte atacurile antiromanesti care se manifesta in zona, de multe ori cu complicitatea autoritatilor sarbe.

Dealtfel surse ale Romanian Global News din Timoc sustin ca mai multe partide sarbesti incitate de organele de securitate sarbe vor incerca in acest an sa preia controlul Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia si sa schimbe directiva votata de acest consiliu ca limba utilizata este limba romana literara.

Toate acestea se petrec cu complicitatea autoritatilor centrale de la Belgrad care pe de o parte clameaza dorinta de integrare in Uniunea Europeana, iar pe de alta parte sunt complici ai actelor antiromanesti din Timoc, lansand diversiuni de tipul "limba vlaha" este diferita de limba romana sau "poporul vlah" este diferit de cel roman.

Demostratia este facuta de Ministerul pentru Drepturile Omului de la Belgrad care in loc sa apere drepturile minoritatilor inventeaza pentru inscrierea in listele electorale speciale care vor alege noile consilii nationale ale minoritatilor, limba "vlaha" (Formularele pentru înscrierea în listele electorale speciale). Ultima rubrica de pe pagina este limba "vlaha" ( limba vlahă SOLICITARE de înscriere în listele electorale speciale a minorităţii naţionale), iar la pozitia 14 este limba romana (limba română C E R E R E pentru înscrierea pe lista electorală specială a minorităţii naţionale). Oricine va deschide acele formulare poate vedea ca este vorba de aceeasi limba. Dar nu si oficialii sarbi pentru care evidenta nu este evidenta, iar albul este negru si invers.

Iar aceste lucruri se intampla pe fondul ajutorului dat Serbiei de Romania, atat in procesul de integrare europeana si de apropiere de NATO cat si in problema Kosovo. Probabil ca asa stiu sarbii sa fie recuroscatori: le faci bine, iti fac rau!

Puteti asculta aici Misteria Carpatica



Misteria Carpatica - Foarta Bine



Misteria Carpatica - Valahia Groove

11 comentarii:

Anonim spunea...

Devino fan Misteria Carpatica pe facebook!

Dragoș Galbur spunea...

hai poate ne stringem anul asta de 1 decembrie toate gruparile nationaliste romanesti si mergem sa sarbatorim in Timoc ?

Anonim spunea...

@Dragos

Sa stii ca ar fi ceva, dar iti dai seama ca n-o sa fim primiti foarte bine de catre " fratii " sarbi.

Anonim spunea...

De aia voi -legionarii, n-o sa aveti sanse de reusita: va bateti ca chiorii. Crestini pe naiba...

Anonim spunea...

Care legionari???

SoldatulDac88 spunea...

Dragos, nu cred ca ar trebui sa mergem neaparat de 1 decembrie sau sa asteptam pana atunci. Cred ca vom gasi si alt prilej.

1acolo spunea...

Noi susținem "Kosovo e Serbia" și ei ataca romanii din Serbia ... nu-i frumos ce fac ...

thorson spunea...

Cum asa , camarazi...?! Chiar nu va e un pic ruşine sa va legaţi de fraţii noştri sârbi, cei de care ne leagă atâtea şi atâtea lucruri comune...?! Fraţii noştri slavi, "singurii noştri pretini" într-un ocean de adversităţi? Cei pentru care, noi, cei de la ND , precum şi noi, ceghevaristii anarhişti dă stânga, am ieşit în nenumărate rânduri în strada???
Îmi pare mie ca aiasta-i o diversiune pusa la cale de scârboşii aia de iliro-traci, de albanezi, ce vor cu tot dinadinsul sa spulbere milenara frăţietate slavo-dacica din Balcani!!!
Camarazi, nu va lăsaţi înşelaţi ! Albanezii, respectiv cei ce au ca imn naţional cântecul romanesc "Pe-al nostru steag e scris Unire", sunt duşmanii noştri !! Sârbii, cei ce rup oasele romanilor prin Timoc, ne -au fost, ne sunt si ne-or fi veşnic FRAŢI !

Anonim spunea...

@thorson, ai castigat premiul aberatia zilei. Felicitari. :)))

Danubius spunea...

Dragos Galbur are dreptate. Putem sarbatori impreuna cu romanii din Timoc. Nu vad care ar fi problema?! Ungurii vin de ziua lor si sarbatoresc in Transilvania. E ceva firesc sa vrei sa fii alaturi de fratii de sange cu prilejul unei sarbatori nationale. Primitivismele sovine nu isi au locul. Trebuie sa renunte la ele si Obraz.

Comunicat spunea...

Comunicat privind incidentul din Maidan Comitetul pentru Drepturile Omului Nigotin
preşedinte, Duşan Pârvulovici

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”