Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

luni, 15 februarie 2010

Le Figaro: Minoritatea tiganilor din Romania este cea mai importanta din Europa si cea mai mizerabila

Dupa aderarea din 2007 a Romaniei si Bulgariei, Uniunea Europeana numara aproximativ zece milioane de cetateni tigani. Peste tot indezirabili, peste tot ostracizati, ei au devenit "o amenintare pentru coeziunea sociala in Europa", dupa cum a recunoscut Comisia Europeana. Sunt cuvintele cu care cotidianul francez Le Figaro incepe un material despre tiganii din Estul Europei.

Minoritatea tiganilor din Romania, estimata la aproximativ doua milioane de suflete, este cea mai importanta din Europa. Si cea mai mizerabila. Cersetoria organizata, prostitutia si diversele forme de trafic le-au permis retelelor criminale care le exploateaza sa prospere. Desi identificate si localizate, aceste retele, cel mai adesea sub forma de clanuri, se bucura pana acum de o impunitate aproape totala.
Mai mult sau mai putin asimilati sub comunism, tiganii din Europa de Est au platit din plin costurile sociale ale tranzitiei economice din anii '90. Extinderea Uniunii Europene a antrenat luarea unor masuri institutionale pentru ei. Uniunea Europeana, Banca Mondiala, ONG-uri precum Fundatia Soros au deblocat fonduri si au condus campanii de informare. (...)

Este pentru a doua oara cand publicatiile franceze de renume ataca subiectul tiganilor din Europa de Est, in doar doua zile. Duminica, Le Monde a publicat un articol despre tiganii romani care populeaza strazile din Paris. Un subiect readus in actualitate de intalnirea de finalul saptamanii dintre secretarul de stat pentru afaceri europene din Franta, Pierre Lellouche, si premierul roman Emil Boc, unde s-a discutat decis ca partea romana sa desemneze un secretar de stat responsabil cu reintegrarea tiganilor si sa trimita in Franta politisti si magistrati care sa ajute autoritatile franceze sa demascheze traficul de fiinte umane.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”