Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 13 februarie 2010

Românii uitaţi din Serbia

Un reportaj foarte bun, difuzat de ProTV şi realizat de Cristian Tabără, recomandat tuturor celor ce doresc să îşi cunoască fraţii români din Timoc. Drama prin care aceştia trec, de la 1833, când armată sârbă a ocupat se poate rezuma cam aşa: "Ne pun să vorbim sârbeşte", "Pe mine m-o bătut dăscăliţa că vorbesc româneşce". Asta este politica statului sârb: fără drepturi pentru românii din Timoc, nu există învăţământ în limba româna, nici măcar o grădiniţă în care cei mai mici dintre fiii neamului nostru să vorbească în limba strămoşească. Ani de zile s-a luptat Părintele Boian Alexandrovici (Alexandru) pentru a ridica o biserică în limba româna pentru neamul românesc din Dacia Ripensis unde acum parintele luptător este Protopop. Lucrurile câştigate de Părintele Boian şi fraţii timoceni, alături de românii din Banatul de Sud (acum în Serbia) sunt remarcabile, dar este mult de luptă pentru că statul sârb nu binevoieşte sa le acorde drepturile elementare. Dar lupta pentru drepturi continuă!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”