Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 9 martie 2010

Cum a furat regina ţiganilor din banii Regatului Unit

Una dintre reprezentantantele elitei comunităţii ţigăneşti în plan internaţional a fost arestată, în Anglia, pentru fraude comise în complicitate cu mai mulţi membri ai etniei.

Procurorii britanici susţin că Lavinia Olmazu (30 de ani) îşi coordona afacerile prin intermediul unei organizaţii de caritate, „Roma Concern" (Grija pentru rromi). Concret, ţiganca şi concubinul său, Alin Enachi (29 de ani), sunt acuzaţi că au furnizat cetăţenilor români de etnie ţigănească documente false pentru ca aceştia să figureze ca având loc de muncă.

Escrocheria a fost facilitată de Alin Enachi, care participa, ca translator, la interviurile "românilor" de la Agenţia de Ajutoare din Londra. Lavinia Olmazu era cea care îi sfătuia pe ţigani, cum să aplice pentru obţinerea numărului de la Asigurări Naţionale şi ajutoare sociale", a declarat, pentru „Daily Mail", procurorul Matthew McCabe.


Timp de câteva luni, Lavinia Olmazu a avut salariul plătit din bani de la bugetul local al Londrei. Femeia a lucrat până în urmă cu şase luni ca agent în domeniul incluziunii sociale la Traveller Gipsy Rroma Team, un fel de serviciu social aflat în subordinea consiliului zonei Haringey din Londra şi dedicat problemelor ţiganilor.

„Din octombrie nu mai ştiu nimic de această persoană. A lucrat la noi ca agent şi avea rolul de a vizita familiile şi de a ajuta copiii ţigani să meargă la şcoală", a declarat pentru „Adevărul" Nick Bradley, managerul Traveller Gipsy Rroma Team. Acesta susţine că Lavinia Olmazu nu avea o imagine de militantă înverşunată pentru drepturile ţiganilor şi că a lucrat pentru serviciul public londonez ca „self-employed" - un fel de „persoană fizică autorizată", statut care te ajută să obţii dreptul de muncă mai ales dacă ai probleme cu viza.În aceste condiţii, Lavinia Olmazu a colaborat cu serviciul public al consiliului Haringey până în momentul în care, potrivit lui Nick Bradley, nu au mai existat fonduri pentru plata acesteia. Din acest moment, nimeni din cadrul autorităţilor locale nu a mai ştiut nimic de Olmazu.

„Nu vreau să fim implicaţi în această poveste. Datele Laviniei Olmazu sunt date cu caracter privat. Noi nu ştim ce a făcut şi nici dacă avea legături în zona autorităţilor. Nu ştim cum a comis aceste infracţiuni", a mai declarat Nick Bradley.

La fel, Cristina Danacica, o altă angajată a serviciului Traveller Gipsy Rroma Team din Londra, nu a dorit să dea relaţii despre fosta sa colegă arestată pentru fraude. „Eu am fost în concediu de maternitate şi când m-am întors nu mai era aici. Ştiu doar că lucra pe teren", spune Cristina Danacica.

La sfârşitul săptămânii trecute, Lavinia Olmazu şi Alin Enachi au apărut în faţa unui tribunal din Westminster alături de alţi şase şomeri ţigani, fiecare acuzat de încasarea ilegală a mii de lire sterline sub formă de ajutpare sociale, cum ar fi alocaţiile pentru copii. Potrivit regulilor introduse la data aderării României la UE, imigranţii români pot primi un număr de la Asigurările Naţionale, în baza căruia se obţin ajutoare sociale doar dacă fac dovada că au un loc de muncă garantat.

Lavinia Olmazu a fost soţia unui alt lider al comunităţii ţiganilor, Vasile Ionescu, preşedintele Centrului Rromilor pentru Politici Publice, fost consilier pentru problemele ţiganilor din cadrul Ministerului Culturii.

„Din 1996 nu am mai ţinut legătura cu ea. Este o femeie onestă, cu un intelect dezvoltat. Nu este o femeie bogată. Nu înseamnă că banii vehiculaţi în presă drept prejudiciu au ajuns la ea", a declarat Vasile Ionescu pentru „Adevărul". Acesta crede că e posibil ca Lavinia Olmazu să fi încercat „o integrare a ţiganilor în sistemul englez, un sistem care este închis".

A absolvit Facultatea de Filologie în 2002. A fost căsătorită cu un alt lider al ţiganilor, Vasile Ionescu, de care a divorţat în 1996. După 2002 a devenit din ce în ce mai cunoscută ca militant pro-ţigani. S-a afirmat prin discursuri în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), participarea la diferite congrese şi seminarii internaţionale şi coordonarea unor proiecte de studiere a situaţiei ţiganilor din Europa de Est.

În 2002 a avut un rol secundar în filmul „Furia", regizat de Radu Muntean. Din 2007 s-a stabilit cu întreaga familie în Anglia, unde a înfiinţat o organizaţie neguvernamentală- „Grija pentru rromi". După sursa adevarul.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”