Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 30 septembrie 2010

Europarlamentarul Sebastian Bodu cere PE inlocuirea termenului rom cu ţigan

Parlamentul European ar putea decide inlocuirea termenului de "rom" cu cel de "tigan", la propunerea europarlamentarului Sebastian Bodu. Acesta a depus o motiune de rezolutie care, daca va trece de votul legislativului european, va ajunge pe masa Comisiei Europene.

Inlocuirea termenului de rom este justificata de europarlamentarul roman prin confuzia pe care cuvantul respectiv o creeaza, acesta facand trimitere atat la poporul roman cat si la locuitorii orasului Roma, se arata intr-un comunicat de presa al PDL.

In textul motiunii de rezolutie, Sebastian Bodu arata ca aceasta confuzie este regretabila atat pentru romani, pentru locuitorii Romei, dar si pentru reprezentantii unei minoritati numeroase a Europei, a caror identitate se pierde.


"Avem in Europa chiar si un stat care doreste sa isi schimbe numele doar pentru a indeplini niste criterii, si aici ma refer la Macedonia. Consider ca este important ca toata aceasta confuzie intre roman, rom si roman sa inceteze pentru ca nimeni nu are niciun avantaj de pe urma ei. La urma urmei, sunt asociatii ale celor care acum se numesc romi care solicita revenirea la numele de tigan. Asadar, sper ca Uniunea Europeana va inlocui termenul de rom cu cel de tigan in toate actele oficiale. De la bun inceput impunerea termenului de rom a fost o greseala pe care acum trebuie sa o reparam", a declarat Sebastian Bodu.

Europarlamentarul PDL spune ca avea in plan inaintarea acestei propuneri de rezolutie inca dinainte de izbucnirea scandalului legat de repatrierile din Franta. "Este oarecum o coincidenta faptul ca vin cu aceasta propunere acum", se mai arata in comunicat.

Saptamana trecuta Dennis Abbott, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a confundat limba romani cu limba romana, intr-o conferinta de presa la CE. Confuzia a fost corectata abia dupa interventia unui alt purtator de cuvant.

Abbott, purtator de cuvant al comisarului pentru Educatie si Cultura, a facut o prezentare, joi, in conferinta de presa de la CE, a evenimentelor care vor fi organizate pentru a marca "Ziua europeana a limbilor".

El a fost intrebat in limba franceza, in contextul unei referiri la limbile vorbite de minoritati, despre limba romani.

"Romani? Nu, nu este o limba minoritara. Este o limba oficiala a UE", a raspuns Abbott. sursa: hotnews.ro

1 comentarii:

Elena S spunea...

Domnul Bodu dovedeste simtul realitatii si verticalitate in atitudinea sa , fara sa discrimineze pe nimeni. Am 57 de ani si de cand ma stiu tiganii asa s-au numit si nici ei nu isi ziceau altfel. Nu stiu cum a fost posibil ca atati ani sa ni se impuna un termen artificial, de vreme ce asa vorbim de secole si nu este nimic peiorativ aici.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”