Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 3 decembrie 2010

Guvernul doreşte folosirea etnonimului "ţigani", în locul termenului artificial "romi"

Primul lucru bun pe care guvernul Boc este aproape de a-l infaptui este schimbarea denumirii de rom in cea de tigan, este de parere si carieremedia.ro
Guvernul a dat undă verde propunerii deputatului PDL Silviu Prigoană de a înlocui denumirea de rom cu cea de ţigan. Avizul este unul consultativ. Executivul şi-a motivat decizia cu recomandările Academiei Române şi cu faptul că, în majoritatea statelor Uniunii Europene, termenul folosit este ţigani, nu romi.

Iniţiativa legislativă a lui Silviu Prigoană propune ca, în documentele emise de instituţiile din România, să se înlocuiască termenul de persoană de etnie romă cu ţigan.
Reamintim că deputatul PDL Silviu Prigoană a elaborat o iniţiativă legislativă în care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie romă din "rom" în "ţigan".

Iniţiativa a fost înregistrată la Senat în luna septembrie. Tot atunci, preşedintele Traian Băsescu spunea că, în momentul în care s-a decis schimbarea denumirii ţiganilor în romi, s-a luat o decizie greşită, europenii făcând confuzie între romi şi români.

Iniţiativa legislativă a deputatului propune ca, în documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoane de etnie romă/ţigănească, denumirea utilizată să fie de "ţigan/ţigancă". Totodată, se propune ca atribuirea de conotaţii negative la folosirea acestei denumiri să fie interzisă. Democrat-liberalul susţine că o astfel de lege este necesară întrucât termenul '"rom" generează confuzie pe plan internaţional. sursa: realitatea.net

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”