Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

sâmbătă, 11 decembrie 2010

Nemţii reînvie marca germană

Germania încă tânjeşte după vechea monedă. Un sondaj recent arată că aproape jumătate din populaţia Germaniei îşi doreşte să revină la marca germană. Mai mult, circa 13 miliarde de mărci sunt încă în circulaţie aşa că mulţi comercianţi acceptă încă vechea monedă, scrie bbc.co.uk.

În luna decembrie, mulţi comercianţi acceptă, cu zâmbetul pe buze, mărci germane. Nostalgicii vechii monede vor avea surpriza ca în timpul unei promenade prin pieţele amenajate cu ocazia sărbătorilor de iarnă să îşi poată cumpăra un cârnat bratwurst sau o bere plătind cu mărci germane.


Dacă înainte de bailout-urile Greciei şi Irlandei, stabilitatea monedei unice europene se discuta doar în cercurile celor mai "euro-sceptici" specialişti, acum problema este dezbătută de oamenii în costume scumpe, cu maşini negre cu geamuri fumurii. Unul dintre aceştia este Hans-Olaf Henkel, conducător al unui mare lanţ de companii nemţeşti şi fost preşedinte al industriaşilor din Germania.

Într-o declaraţie pentru BBC.co.uk, acesta a spus că "euro ar putea deveni o monedă de transfer pentru ţările din Nordul Europei, în special Germania, către cele din Sudul Europei, Grecia şi poate Portugalia, Franţa aflându-se în partea sudică."

Omul de afaceri german a explicat că aceasta ar fi singura soluţie pentru a mai reduce datoriile imense acumulate de contribuabilii europeni.
"Ţările din nordul Europei au o disciplină bugetară mult mai strictă, în timp ce statele din sud sunt obişnuite cu o inflaţie mare şi cu o disciplină bugetară mult mai flexibilă. Dacă nu se găsesc soluţii, banii vor continua să curgă de la nord la sud într-o încercare futilă de a menţine stabilitatea în zona euro. Cred că nu este sănătos ca aceste două sisteme total diferite (nordul şi sudul Europei) să fie menţinute în mod artificial în detrimentul contribuabililor şi al generaţiilor următoare", a declarat pentru bbc.co.uk omul de afaceri german.

Acum câteva zile, cotidianul britanic The Guardian scria că nu este exclus ca Germania, principala putere economică europeană, să se retragă din zona euro.

Cancelarul german Angela Merkel i-ar fi transmis premierului elen George Papandroeu, la summitul Consiliului European de la Bruxelles, de la finele lunii octombrie, că ia în calcul posibilitatea retragerii Germaniei din zona euro.

Potrivit unor martori care au asistat la discuţie, citaţi de The Guardian, George Papandreou ar fi acuzat-o pe Angela Merkel că a făcut propuneri "nedemocratice" la summitul din octombrie, când cancelarul Germaniei a cerut insistent ca statele din zona euro care cer ajutor financiar, precum Grecia şi Irlanda, să-şi piardă dreptul de vot în anumite decizii economice. Potrivit sursei citate, răspunsul "doamnei de fier" a Europei a fost unul tranşant: "Dacă acesta este genul de club în care se transformă zona euro, atunci poate că Germania ar trebui să-l părăsească".

Ţările din Europa Centrală şi de Est precum Cehia, Polonia sau Ungaria nu mai par dispuse să adopte euro până ce moneda unică europeană nu îşi dovedeşte viabilitatea. Premierul ceh Petr Necas susţine că problemele cu care se confruntă moneda unică europeană pot prelungi existenţa coroanei cehe atâta timp cât acest lucru va fi benefic pentru economie. Un mesaj similar a trimis şi guvernatorul băncii centrale poloneze Marek Belka. El crede că adoptarea euro trebuie făcută atunci când Uniunea Europeană îşi va ajusta instituţiile economice şi politice astfel încât să fie capabilă să susţină o monedă unică stabilă.
Euro a avut în acest an cea mai slabă evoluţie după 2005, iar tendinţa negativă va continua în 2011, în condiţiile în care criza datoriilor suverane are impact asupra creşterii economice, consideră analişti în pieţe valutare citaţi de Bloomberg.

Standard Chartered, care a realizat cele mai exacte estimări de-a lungul a şase trimestre încheiate pe 30 septembrie, anticipează că euro s-ar putea deprecia la sub 1,2 dolari pe unitate, până la jumătatea lui 2011, de la circa 1,33 dolari pe unitate în prezent.

Westpac Banking, pe locul al doilea în funcţie de precizia prognozelor, anticipează o evoluţie "greoaie" a euro, în timp ce Wells Fargo a retrogradat perspectiva monedei unice, la sfârşitul săptămânii trecute. money.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”