Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 8 februarie 2011

Cine sapă după aurul României?

Explorarea şi exploatarea perimetrelor aurifere ale României este un joc între şase firme. Cei mai importanţi actori sunt Gabriel Resources şi un offshore din Isle of Man în jurisdicţia Marii Britanii.
Şase firme private au drept de explorare şi exploatare a resurselor aurifere ale României potrivit datelor Agenţiei de Resurse Minerale.

Aproape jumătate din aceste licenţe sunt deţinute de Romaltyn Mining care caută aur la Tăuţii de Sus, Camarzana, Aluniş Piatra Handal şi Poprad din judeţele Satu Mare şi Maramureş. Trei din patru licenţe au fost obţinute în 2009. Compania este un offshore cu sediul in Isle of Man.


Samax România are concesionat din 2005 perimetrul de la Rovina în judeţul Hunedoara. Firma este înregistrată în Naia Mare şi are 39 de angajaţi. În 2009 a înregistrat venituri de 3,6 milioane de lei şi cheltuieli cu doar 1.600 de lei mai puţin. Are, în schimb, datorii totale de 42 de milioane de lei.

Perimetrul Băişoara din Cluj este concesionat de către Rom Aur. Firma este deţinută de Gabriel Resources aceeaşi companie care se află în spatele Roşia Montană Gold Corporation, scoietatea care deţine licenţa de explorare şi exploatare a perimetrului de la Roşia Montană.

Deva Gold explorează perimetrul de la Certej din judeţul Hunedoara. Această firmă este deţinută de European Goldfields Ltd.

Ultima firmă care deţine un perimetru cu posibile rezerve de minereu auro-argentifer este Mineral Mining. Ea face săpături la Băiţa în judeţul Bihor. Asociaţi la această societate sunt o firmă suedeză şi o persoană fizică cu aceeaşi cetăţenie. În 2009 Mineral Mining a înregistrat o cifră de afaceri de 3 milioane de lei şi o pierdere de 9,5 milioane lei.

Niciuna dintre firmele mai sus menţionate nu a extras, anul trecut, nici măcar un gram de aur prin urmare statul nu a încasat nimic din redevenţe.

În afară de cele şase licenţe de exploatare mai există şi trei de prospectare în Arad şi Caraş – Severin, toate deţinute de compania Barrick Gold. sursa: http://www.money.ro/cine-sapa-dupa-aurul-romaniei_843226.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”