Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 15 februarie 2011

Declaraţiile halucinante ale unui consilier prezidenţial: Sebastian Lăzăroiu: "Legalizarea prostitutiei - obligatorie"

Peste opt ani, Romania s-ar putea confrunta cu o revolutie sexuala sau cu o crestere a agresivitatii. Rezultatul apartine unui studiu realizat de sociologul Sebastian Lazaroiu, in prezent consilier prezidential. Potrivit cercetarii intitulate "Demografia iubirii: revolutie sau razboi?", publicata de Lazaroiu in revista Q Magazine, in anul 2019, in Romania vor fi mai multi barbati la varsta casatoriei decat partenere disponibile. Rezultatul: riscul "cresterii agresivitatii (razboaie)". In acest context, una dintre solutiile creionate de consilierul prezidential este "legalizarea prostitutiei". 
   
"Aglomeratia de mirese" care l-a dat jos pe Ceausescu

"Daca in 1989 aveam doua partenere la un barbat si s-a ajuns la o revolutie politica, in 2019 vom avea 1,3 parteneri la fiecare partenera, iar efectele nu sunt inca foarte usor de anticipat". Asa isi incepe Sebastian Lazaroiu studiul publicat in revista citata. Potrivit datelor sociologului, politica demografica agresiv pro-natalista de la sfarsitul anilor '60 a contribuit semnificativ la revolutia prin care Nicolae Ceausescu a fost dat jos, in '89.  
In perioade de "aglomeratie de mirese", "fetele lasa garda jos mai repede, iar baietii incearca sa profite cat mai mult de acest trend libertin. Numai ca, in 1989, frustrarea era de ambele parti. Fetele nu isi gaseau parteneri, iar baietii nu puteau profita de numarul mare de potentiale partenere din cauza regimului extrem de restrictiv. Un asemenea potential de frustrare a contribuit, cu siguranta, la revoltele de la sfarsitul lunii decembrie. Mai ales ca Revolutia din 1989 a fost una, in primul rand, a tinerilor iesiti in strada. Asadar, impiedicarea unei revolutii sexuale a dus la o revolutie politica", scrie Lazaroiu.

"Aglomeratia de miri" si pericolul unei revolutii sexuale

In Romania, in prezent, varsta medie la casatorie este de 29 de ani la barbati si aproximativ 26 de ani la femei. "Ce te faci cand sunt mai multi barbati de 29 de ani decat femei de 26 de ani? Sau cand ai situatia inversa?", intreaba sociologul. In 2019 vom avea 1,3 parteneri la fiecare partenera. "Aglomeratia de miri" ar putea avea drept consecinta cresterea violentei sexuale, adica majorarea numarului de violuri, de cazuri de violenta domestica initiata de barbati sau chiar "crime care au la baza motivatii si impulsuri sexuale". "Numarul mare de barbati fara partenere este, fara indoiala, un factor favorizant pentru instabilitate sociala, pentru formarea gastilor de cartier si cresterea crimelor cu violenta", sustine sociologul.

Printre cei mai afectati de acest fenomen demografic s-ar putea afla barbatii din mediile sarace, cu o educatie mai scazuta. Este de asteptat ca barbatii cu resurse mai mari sa se casatoreasca mai rapid, asa ca "potentialul de frustrare va fi cu atat mai mare la cei care raman "pe dinafara", cu cat el este accentuat de lipsa resurselor materiale. Ne asteptam sa avem mai multe "spite sterpe" la marginea societatii, in mediile sarace si cu o educatie mai scazuta, zone care, de altfel, au deja un potential ridicat de protest si instabilitate sociala".

"Femei mai fericite, barbati mai romantici"

Pe de alta parte, noua realitate demografica ar putea aduce o schimbare a comportamentului barbatilor aflati in cautarea unei perechi. Cercetatorii sustin ca in perioadele de aglomeratie de miri, "rata divorturilor este mai mica, barbatii sunt mai fideli si mai angajati in procurarea resurselor materiale pentru familie, exista o mai mare inclinatie a sotilor de a se ocupa de copii si o crestere, pe ansamblu, a ratei fertilitatii". 

Cresterea fertilitatii poate insemna, insa, o noua crestere a numarului de nou-nascuti in 2019. Ceea ce se traduce printr-un "alt ciclu care va produce, peste 30 de ani, adica in jur de 2050, o discrepanta pe piata matrimoniala"."Asadar, o noua revolutie sexuala e de asteptat la jumatatea acestui secol in Romania", avertizeaza Lazaroiu.

Revenind la "bataia" barbatilor pe partenere din 2019, o urmare ar putea fi aceea ca barbatii vor deveni "mai romantici, mai tandri si mai atenti". De asemenea, femeile din medii modeste vor avea sanse mai mari sa isi gaseasca parteneri din clase superioare, iar "femeile mai putin atragatoare vor avea o sansa mai mare decat in mod obisnuit sa isi gaseasca un partener".

"Legalizarea prostitutiei - obligatorie"

Aceste "deficite din piata matrimoniala" nu pot fi corectate de catre guverne, sustine Lazaroiu, asa ca o parte dintre barbatii nascuti la sfarsitul anilor '80 in Romania nu isi vor putea intemeia o familie. Insa "ne putem astepta la o inflorire a industriilor sexuale, in special a prostitutiei. De altfel, statul trebuie sa ia in calcul legalizarea prostitutiei pentru a rezolva macar o parte din problema. Chiar daca multi dintre acesti barbati nu isi vor gasi o pereche stabila, va trebui ca ei sa isi satisfaca pulsiunile sexuale", se arata in studiul citat.

"La Cairo erau prea multi barbati frustrati"

Revoltele din ultima perioada din tarile arabe au si o explicatie demografica, sustine Sebastian Lazaroiu. Ca in Romania anului 1989, si la Cairo exista o "aglomeratie de mirese". "Tineri intrebati pe strazile din Cairo de ce au iesit in strada invocau repetat ca motiv imposibilitatea de a-si intemeia o familie din cauza saraciei", sustine sociologul. Si aici, la inceputul anilor '80 au fost promovate politici pro-nataliste, asemanatoare celor promovate de Ceausescu. 

"In Egipt, de exemplu, populatia era de 44 de milioane de oameni in 1980, iar in 2010 ajunsese deja la 80 de milioane. Aceasta explozie demografica demonstreaza o crestere brusca a natalitatii spre sfarsitul anilor '80, care a produs 25 de ani mai tarziu, un numar mai mare de femei decat de barbati", se arata in cadrul studiului.

"Din cauza polarizarii sociale si a regulilor specifice societatilor traditionaliste (legate de zestre si statut social la casatorie), tinerii barbati din Egipt s-au confruntat cu oportunitati maritale mai mari (pentru ca erau mai multe potentiale partenere), in conditiile unor constrangeri materiale serioase, ceea ce nu poate duce decat la frustrare si, implicit, la protest".

2 comentarii:

Anonim spunea...

Oamenii mici pot avea doua feluri de ganduri: comuniste si de Labaroiu.

D-l consilier se pare ca sufera de sindromul Mordechai (ala cu manifestul rosu). Cum are o nemultumire mai jos de centura, cum viseaza la "casatoria" pe grupuri si ca femeile trebuie puse la comun.

Premise incerte, concluzii tampite.
Ca si Maestrul Bula in fata testului Rorschach, orice poza are in fata tot la labaroiu ii este gandul.

Camelian Propinatiu spunea...

Legalizarea prostitutiei e urgentata doar din considerente bugetare si implicit de turism sexual, dar ea nu poate schimba mare lucru, decât poate recuperator, in ce priveste praxisul erotic din RO, ramas tot atât de inapoiat, de monoton si de naiv ca pe vremea comunistilor. De fapt, din cauza bolsevismului, România nu s-a bucurat intens ca Occidentul de revolutia sexuala din secolul XX si azi, când lustratia, monarhismul si unionismul sunt esecuri care trebuie uitate, este bine sa marsam cu o Mare Recuperare pe acest deficit de initiere. La noi, televiziunile, presa, blogurile si chiar importul de carte au ramas la stadiul culinar casnic de intelegere a bucuriilor vietii. Legalizarea prostitutiei e doar demagogie murdara daca nu se coreleaza, pe toate canalele mediatice, incepând din anii de scoala si continuând pe tot parcursul vietii, cu un vast proiect de Luminare a Poporului privind ENORMA diversitate a practicilor si a accesoriilor erotice de care beneficiaza azi omenirea civilizata.

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”