Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 2 iunie 2011

Un senator american vrea să schimbe legea care le permite autorităţilor să citească mailurile cetăţenilor

Deşi legea americană împiedică autorităţile să intercepteze scrisorile şi convorbirile telefonice ale cetăţenilor fără mandat, e-mailurile nu beneficiază de aceeaşi protecţie. Asta pentru că legea care reglementează în SUA confidenţialitatea în mediul online, Electronic Communications Privacy Act (ECPA), este veche de 25 de ani şi are numeroase lacune.

Senatorul democrat Patrick Leahy, din statul american Vermont, vrea să schimbe actul normativ, astfel încât guvernul federal să nu mai aibă acces direct la conturile utilizatorilor. "Constituţia îţi protejează casa şi maşina de percheziţiile abuzive. Dar instanţele judecătoreşti au fost mult mai puţin clare dacă aceasta îţi protejează conturile de Gmail sau Yahoo! Mail",
scrie Time.com. Gradul de protecţie a căsuţelor de mail prevăzut de ECPA e unul limitat. Vechea lege prevede ca guvernul să aibă o autorizaţie specială atunci când interceptează un mail în curs de expediere, dar odată ce mailul ajunge în Inbox, protecţia e în mare parte ridicată. De exemplu, guvernul nu are nevoie de un mandat pentru a citi mailurile mai vechi de şase luni, în condiţiile în care multe persoane îşi folosesc căsuţa de mail drept arhivă şi nu doar ca mod interactiv de comunicare. Totodată, actuala lege prevede ca, odată ce un mail a fost deschis, să nu mai beneficieze practic de nicio protecţie. În aceste condiţii, guvernul nu mai are nevoie de nicio autorizaţie pentru a-l consulta.

Iniţiativa legislativă a lui Leahy prevede că guvernul trebuie să obţină un "mandat de percheziţie" de la o instanţă ori de câte ori vrea să consulte mailurile, vechi sau noi. În plus, oficialul vrea ca şi localizarea unui utilizator de internet să nu poată fi făcută oricum. Guvernul ar trebui să aibă un mandat atunci când vrea să se folosească de datele trimise de pe un telefon cu acces la internet sau de pe o tabletă PC pentru a afla unde se află deţinătorul acesteia.

Problema protecţiei mailurilor e similară cu cea a protecţiei unei locuinţe, precizează sursa citată. "Al Patrulea Amendament" din Constituţia Statelor Unite prevede că autorităţile trebuie să obţină un mandat înainte să îţi percheziţioneze locuinţa. Pentru a obţine un asemenea mandat, trebuie să aibă bănuiala săvârşirii unei infracţiuni şi, pe baza acestei ipoteze, să demareze o anchetă. Totodată, sunt protejate şi datele trimise prin serviciul poşta şi prin fax, dar şi apelurile telefonice, a căror interceptare e condiţionată de măsuri mult mai dure, în acest ultim caz, guvernul având nevoie de un mandat special. Doar în cazul mailului guvernul nu trebuie să ceară neaparat o autorizaţie pentru a-l accesa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”