Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

marți, 27 septembrie 2011

A fost Goga omorât? Biograful său cere exhumarea şi prelevarea de probe ADN.

”Eu m-am nascut cu pumnii stransi…sufletul meu s-a organizat pentru protest, pentru revolta, cel mai puternic sentiment care m-a calauzit vreodata si din care a derivat formula mea literara”. Octavian Goga

Octavian Goga, "poetul pătimirii noastre", a fost un activist naţionalist care şi-a manifestat convingerile atât în opera literară cât şi în politica românească. Admirator al Führerului Adolf Hitler, s-a întâlnit cu acesta la Berlin, în anul 1936, unde au discutat despre lupta antibolşevică şi măsurile de protecţie contra marii finanţe internaţionale. Atitudinea politică intransigentă în privinţa marilor ameninţări la adresa Europei, evreimea internaţională şi bolşevismul, i-au adus numeroase duşmănii. Odată ajuns la putere împreună cu A.C. Cuza şi proiectul lor politic, Partidul Naţional Creştin, al cărui preşedinte suprem era profesorul ieşean, a legiferat în calitate de prim-ministru programul P.N.C. de soluţionare a problemei evreieşti. 225.222 de evrei care nu şi-au putut justifica dreptul la cetăţenie şi-au pierdut-o. Legătura sa naivă cu francmasoneria, pe care o va părăsi dezamăgit, neînţelegând suficient rostul ei atunci când a hotărât să i se alăture, i-au adus alte duşmănii greu de controlat. Un important francmason al zilelor noastre, Horia Nestorescu Bălceşti, dezvaluind despre acest episod din viaţa lui Goga: „... aprilie 1929: Octavian Goga militează pentru fondarea Blocului creştin francmasonic. D. Octavian Goga, care, deşi este mason, habar n'are de rostul francmasoneriei, căci şi-a permis să vorbească în lojă despre creştinism – greşeală ce masonii nu îi vor ierta niciodată. D. Goga a mers aşa de departe cu naivitatea sa, încât a propus ca Loja Naţională să se numească Loja Creştin-Naţională.”

Moartea sa, la 7 mai 1938, este învăluită în mister. Cauza oficială a decesului a fost consemnată ca "accident vascular". Mulţi au privit acest verdict cu suspiciune, bănuind că marele poet a fost ucis. Astăzi, directorul Casei Municipale de Cultură Cluj-Napoca, Dan Brudaşcu, a declarat că va cere autorităţilor o exhumare a rămăşiţelor lui Octavian Goga, pentru efectuarea unei analize criminalistice. O iniţiativă binevenită care va elucida acest mister dacă autorităţile vor aproba cererea domnului Dan Brudaşcu. Dacă...

Poetul se află acum înmormântat la Ciucea. Pe pieptul său încă mai stă scut o svastică, conform dorinţei sale.

Directorul Casei Municipale de Cultură Cluj-Napoca, Dan Brudaşcu, a declarat marţi, pentru OradeCluj.ro, că va cere autorităţilor o exhumare a rămăşiţelor lui Octavian Goga, pentru efectuarea unei analize criminalistice.
Brudaşcu a realizat o expoziţie cu selecţii din arhiva foto a lui Goga. Imaginile datează din 1938, din ultimele luni de viaţă ale faimosului poet şi om politic. Fotografiile au fost obţinute din arhiva aflată în custodia Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii. “Sunt poze care nu au fost niciodată văzute de publicul larg”, susţine Brudaşcu.

Arhiva personală a scriitorului a fost confiscată de Siguranţă, apoi de Securitate, pentru că Goga s-a aflat permanent în atenţia serviciilor secrete româneşti sau străine. “A fost unul din cei mai spionaţi oameni de cultură dintre politicienii români. Poze de epocă cu fostul premier român s-ar putea să existe şi în arhivele unor ţări europene”, crede Brudaşcu.

Pozele îl înfăţişează pe fostul premier alături de personalităţi ale epocii, printre care regele Carol al II-lea şi viitorul rege Mihai, scriitorii Lucian Blaga, George Coşbuc, Alexandru Vlahuţă şi Victor Eftimiu, sau împreună cu soţia sa, Veturia. “Vor urma şi alte grupaje tematice legate de acest subiect, inclusiv cu soţia sa Veturia, despre care se crede că a fost multiplu agent de spionaj”, spune realizatorul expoziţiei.

Cercetător al vieţii familiei Goga, Brudaşcu susţine teza potrivit căreia poetul a fost asasinat. Motivaţia ar fi fost una politică, existând temerea că, într-o coaliţie cu extrema dreaptă, ar fi reuşit să câştige alegerile. “Goga a fost otrăvit cu băutură, la fostul hotel Continental, pe atunci New York. Dilema s-ar putea lămuri, dacă se va realiza o expertiză criminalistică”, susţine Brudaşcu.

Octavian Goga a rămas în memoria românilor atât prin poeziile sale, cât şi prin activitatea politică, care a culminat cu funcţia de şef al Consiliului de Miniştri, în perioada premergătoare celui de-al doilea război mondial. Domeniul Goga de la Ciucea este în prezent muzeu, fiind deschis publicului.
*
Galerie foto: http://www.oradecluj.ro/a-fost-goga-omorat-biograful-sau-cere-exhumarea-si-prelevarea-de-probe-adn-plus-10-fotografii-inedite/actualitate/2011/09/27/
Foto 1: Goga şi Lucian Blaga.
Foto 2: Goga, regele Carol al II-lea şi prinţul Mihai.
Foto 3: Veturia şi Octavian Goga la Karlsbad, în Austria.
Foto 4: Goga şi regele Carol al II-lea în iarna 1937-1938.
Foto 5: Goga la “fitness”
Foto 6: La un păhărel…
Foto 7: Discurs la Radio Bucureşti.
Foto 8: Goga (jos), Alexandru Vlahuţă (în stânga), George Coşbuc (dreapta) şi, probabil Victor Eftimiu (în centru).
Foto 9: Discurs la Academie, 1 aprilie 1938.
Foto 10: La plajă, la Ciucea.

4 comentarii:

Regiunea Centru spunea...

Pot legistii sa-si mai dea seama de cauzele decesului dupa atata timp?
Doar daca a fost lovit sau cum?

1Autonom spunea...

Sigur ca se poate. Se presupune ca a fost ucis prin otravire. Se preleveaza probe ADN si se poate depista, chiar si dupa atata timp , daca a fost otravit.

Matei spunea...

Ce o sa se mai descopere? Ca Einstein a fost roman? Incredibil cate se mai descopera.

Anonim spunea...

Matei, despre ce descoperire vorbesti? E ceva paranormal aici?
Nu se vorbeste despre vampiraj energetic, reptilieni, gorilieni etc... :)

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”