Pages

vineri, 28 octombrie 2011

"Fascismul", de Benito Mussolini

Cap. VII

MINCIUNILE DEMOCRAŢIEI

"Judecata, ştiinţa,  - zicea Renan, care a avut viziuni prefasciste într-una din "Meditations philosophiques" - sunt produsele umanităţei, dar, a voi judecata dela popor şi prin popor este o himeră. nu este necesar pentru existenţa judecăţei, ca toată lumea să o cunoască. În orice caz, dacă această iniţiere trebue făcută, ea nu se face prin josnica democraţie care pare că duce la desfiinţarea oricărei culturi şi discipline superioare. Principiul că societatea există numai pentru libertatea şi traiul bun al indivizilor care o alcătuiesc, nu pare să fie potrivit cu planurile naturei, planuri în care speţa singură este luată în consideraţieşi individul pare a fi sacrificat. E de temut ca ultimul cuvânt al democraţiei astfel înţeles (mă grăbesc să spun că el se poate înţelege şi altfel) să nu fie o stare socială în care o masă degenerată n-ar avea alte preocupări decât să se bucure de plăcerile mârşave ale omului de rând".

Aşa grăeşte Renan. Fascismul respinge în democraţie absurda minciună convenţională a egalităţei politice, spiritul iresponsabilităţei colective şi povestea fericirei şi a progresului fără de sfârşit.
Dar, dacă democraţia poate să fie înţeleasă în mod diferit, adică dacă democraţia înseamnă să nu respingi poporul dincolo de limita Statului, fascismul a putut să fie definit de autorul acestei cărţi "democraţie organizată, centralizată, autoritară".

(Fascismul, Benito Mussolini, Tipografia ziarului "Universul", Bucureşti, 1934, pag. 52-53)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”