Pages

joi, 15 decembrie 2011

Trădătorii vând toate comorile naţionale: cuarţul merge la chinezi!... Implicarea suspectă a prefectului Attila Dezsi.

Citeşte şi Poziţia Naţionaliştilor Autonomi referitoare la înstrăinarea rezervelor naturale ale subsolului românesc şi a terenurilor agricole

Schimb fructuos de corespondenţă între Prefectura Hunedoara şi o firmă din Hong Kong, specializată în comerţul cu minerale. Tema corespondenţei este cariera de cuarţ de la Uricani, aflată acum în proprietatea unei mari firme de asigurări, care vrea să o vândă.

Chinezii zic că vin la faţa locului

Cariera de cuarţ de la Şiglău – Uricani este de vânzare, iar proprietarul ei – o mare firmă de asigurare – este dispusă să o înstrăineze la “un preţ normal”. Prefectul de Hunedoara a ajuns să intermedieze legătura dintre vânzător şi posibilul cumpărător, după o vizită făcută în această primăvară în China, alături de o delegaţie economică. “Am avut o corespondenţă fructuoasă, aproximativ 20 de mail-uri, au cerut datele tehnice şi, recent, ne-au comunicat că reprezentanţii companiei din Hong Kong vor să vină să vadă cariera”, a declarat prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi. După o afacere încâlcită, cu credite şi boom-uri financiare, cariera de cuarţ de pe raza oraşului Uricani se află în proprietatea unei firme de asigurări.
Prefectul Dezsi a avut deja întâlniri cu reprezentanţii societăţii, care sunt dispuşi să vândă afacerea cu totul, pentru că mai există şi partea de prelucrare, nu numai cea de extracţie a cuarţului din carieră. “Mi-au comunicat că preţul este unul normal şi că îi aşteaptă pe potenţialii cumpărători la negocieri”, a mai declarat Attila Dezsi, care spune că a insistat şi pentru partea de prelucrare primară, deoarece acolo se creează cu adevărat locuri de muncă, iar partea chineză a precizat că ia în calcul şi această posibilitate.

Afaceri eşuate

Primele cercetări pentru deschiderea carierei de la Şiglău, aflată la cota 1.400 de metri, au început prin anii ‘60, după care au fost aprofundate. În 1981, a fost deschisă şi secţia de procesare a cuarţului din Uricani. Exploatarea în carieră se făcea prin perforare şi dinamitare, iar după sfărâmare, cuarţul acesta era adus la secţia de preparaţie, unde era spălat, sortat şi adus la faza de “făină”.

Afacerea privată cu cuarţul din cariera Şiglău-Uricani a început în anul 1999, când firma hunedoreană “Construct Grup Internaţional” SRL a achiziţionat fabrica de procesare a acestei resurse minerale pentru suma de 250.000 de lei. Doi ani mai târziu, în 20 mai, aceeaşi firmă a primit de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, şi avizul de exploatare pentru cuarţul din cariera de pe Şiglău. Investitorul a promis o relansare a activităţii acesteia, mai ales că în zona respectivă se găseşte cel mai pur zăcământ de cuarţ din Europa şi al treilea, din punctul de vedere al calităţii, din lume. În baza studiilor şi rapoartelor întocmite, firma susţinea că zăcământul de cuarţ existent în carieră ajunge pentru încă 43 de ani, fiind estimat la 40-45 milioane de dolari. Calculele pe hârtie erau profitabile, aşa că SC “Construct Grup Internaţional” a obţinut nu numai licenţa de exploatare pe 20 de ani, ci şi un credit de la Banca Română de Scont, controlată de Sorin Ovidiu Vântu, pentru că nu mai existau bani în vederea redeschiderii carierei şi a fabricii de procesare a cuarţului. În final, toată afacerea a eşuat, utilajele şi tot ce mai exista vandabil au dispărut, fabrica fiind practic demolată, iar fosta carieră este abandonată complet. Dar, despre ce s-a întâmplat la cariera de cuarţ din Uricani şi cum a fost pusă pe butuci o afacere ce putea fi deosebit de profitabilă, vom arăta într-un articol viitor.

5 comentarii:

  1. Cine a scris articolul ori e de rea credinta ori este in necunostiinta de cauza.
    Cuartul de la noi sta acolo fara sa intereseze pe cineva, pana acum. Avem nevoie de locuri de munca, mai ales ca EM Uricani intra in inchidere. Prefectul Deji este de la noi din Valea Jiului si stie foarte bine care sunt alternativele viabile de aici. Ne-am bucura de orice investitor, chinez, bulgar, japonez sau chiar Dumneavoastra cel care ati scris acest articol tendentios.
    Nu este nimic suspect sa creezi locuri de munca sa se dea paine la cei ce au nevoie.
    Este insa suspect articolul! Sunteti impotriva noastra, celor din VAlea Jiului?
    Lasati-ne sa traim!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Suntem împotriva politicienilor care au închis minele tocmai pentru că nu le-a păsat de voi şi au vrut să facă din privatizarea lor o afacere personală sau politică, de partid. Aşa cum se întâmplă acum. Suntem convinşi că statul (iar statul suntem NOI TOŢI, nu doar aceşti politicieni aflaţi acum la putere şi care ne jefuiesc) poate administra singur acele mine fie ele de cărbune, cupru, aur, cuarţ şamd.
    Da, vrem ca cei din Valea Jiului să aibă locuri de muncă. Vrem redeschiderea minelor, dar vrem ca ele să fie ale statului care să vă plătească un salariu onest şi să aveţi condiţii de muncă decente.
    Ce e aşa de greu de înţeles? În loc să fiţi împotriva acelora care semnalează aceste jafuri (inclusiv dvs vă aparţine acea mină!!!) mai bine v-aţi adresa Guvernului şi parlamentarilor din zonă să creeze o companie naţională care să administreze bogăţiile subsolului românesc pentru binele vostru şi al celor care vin după noi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Lasati-ne. Opinia ta libera este utopica si comunista.
    Muta-te in Corea de Nord.
    Cine a scris acest articol> Kim Ir Sen?
    Sa traiesti tovarase asa cum traiesc munti din Valea Jiului! Nu ne vindem tara?
    Nu, o distrugeti voi astia de stiti cum e bine pentru altii.

    RăspundețiȘtergere
  4. E o mentalitate comunista?! Vai s-amar de tine. Atat stii? Uite ce scria in Constitutia din 1923 (Pentru tine precizez ca nu era comunism in Romania la acea data):

    Textul actului publicat în M.Of. nr. 282/29 mar. 1923
    Art. 19. – Zacamintele miniere precum si bogatiile de orice natura ale subsolului sunt proprietatea Statului. Se excepteaza masele de roci comune, carierele de materiale de constructie si depozitele de turba, fara prejudiciul drepturilor dobandite de Stat pe baza legilor anterioare.

    Pentru tine iti spun, asta cu Valea Jiului. Ca acum traiesti in Valea Jiului este poate o intamplare, o hotarare a ta. Dar comorile subsolului au fost pastrate cu sangele stramosilor. Si nu ni le-au lasat mostenire pentru ca niste netrebnici ca politicienii de azi sa le instraineze si sa isi umfle conturile. Tu ce castigi? Cativa ani de munca acolo si o boala profesionala?

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule cu "Liber de opinii" cat de egoist poti fi incat sa te gandesti numai la tine? Nu te gandesti ca bogatiile naturale cu care ne-a inzestrat Dumnezeu pamantul aparat de inaintasi cu propriul sange este o mostenire pe care suntem datori sa o lasam mai departe? Nu te gandesti ca vei munci acolo doar cativa ani, ca noilor proprietari nu le va pasa de conditiile de munca si nu te vei "lipi" decat de o boala profesionala , asa cum a spus si @Opinii libere?
    Vinovatii sunt cei ce ne conduc de 22 de ani, cei care s-au ingrijit doar de soarta lor. E timpul sa evoluam si sa fim mai interesati de ce drepturi si indatoriri avem fata de comunitatea nationala si viitorul neamului.

    RăspundețiȘtergere

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”