Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

vineri, 27 ianuarie 2012

Ce se ascunde sub asfaltul Timişoarei: resturi de fortificaţii austriece şi ale oraşului medieval

Timișoara a obţinut bani europeni pentru modernizarea zonei Cetate. Arheologii se aşteapă la descoperiri spectaculoase. Prin acest proiect se vor moderniza patru pieţe, inclusiv Piaţa Unirii, şi 10 străzi.

Dacă licitaţiile pentru desemnarea constructorului care va reamenaja centrul Timişoarei se vor desfăşura conform planului, şantierul va fi deschis în luna iunie a acestui an. Mai multe străzi şi pieţe vor fi sparte pentru a fi modernizate. Reprezentanţii Primăriei Timişoara au atras atenţia încă de la început că se lucrează pe un teren „minat”, fiind vorba de o zonă încărcată de istorie.

Directorul Muzeului Banatului, Dan Ciobotariu, a explicat pentru „Adevărul” ce descoperiri pot fi făcute. „E vorba de cartierul Cetate, ceea ce înseamnă că în acest spaţiu va fi vorba de elemente ale fortificaţiilor austriece, despre resturile oraşului medieval din perioada regalităţii şi a ocupaţiei turceşti, care au o tramă stradală diferită şi care au mai fost investigate cu ocazia unor lucrări care au mai fost executate în cartier, dar niciodată nu au fost lucrări de o asemenea anvergură”, a spus Ciobotariu.

Istorie păstrată la vedere?

Potrivit directorului de la Muzeul Banatului, echipele de arheologi sunt pregătite pentru o astfel de provocare, după ce s-au antrenat şi la siturile de pe autostradă. Ciobotariu spune că sunt aşteptate descoperiri spectaculoase. „Farmecul arheologiei e că nu ştii niciodată ce urmează în următorii 10 centimetri şi aici chiar vor fi elemente spectaculoase. Există dorinţa la mulţi timişoreni de a păstra la vedere lucrurile importante. Să vedem în ce măsură putem. Celelalte elemente, cum ar fi monede, arme sau vase ceramice, vor ajunge în colecţiile Muzeului Banatului”, a mai spus Ciobotariu.

Păstrarea unui monument „in situ” (la vedere, în locul în care a fost descoperit) este însă foarte complicată. „Există două variante. Una ar fi păstrarea în amplasamentul stradal pe un perete de sticlă, dar e complicată procedura. A doua variantă ar fi transportul monumentului la muzeu şi ansamblarea lui acolo. Aceasta este însă o procedură foarte complicată din punct de vedere arheologic”, a spus şeful Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Timiş, Violeta Zonte.

Farmecul arheologiei e că nu ştii niciodată ce urmează în următorii 10 centimetri
Dan Ciobotariu, director Muzeul Banatului

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”