Nu eşti învins decât dacă refuzi lupta. – Mircea Eliade

joi, 9 februarie 2012

Mihai Răzvan Ungureanu știe ungurește, dar știe și evreiește, deși nu-l cheamă Evreianu

Aud repetîndu-se de cîteva zile că Mihai Răzvan Ungureanu este un erudit, un vorbitor de cîteva limbi străine, ceea ce ar fi o garanție că va fi un bun prim-ministru.

Ca o paranteză, îmi amintește de Petre Roman, premierul cu care am intrat în capitalism în 1989: și el făcea paradă cu limbile străine pe care le cunoștea, unele învățate chiar în țara lor de baștină, în anii de studiu. Impresionase Petrică Roman cu felul lui de a trece de la franceză la spaniolă, de la spaniolă la engleză și lumea a ignorat cîteva amănunte legate de poliglotul proaspăt premier:

1. că era fiul lui Valter Roman, agent NKVD, venit pe tancuri de la răsărit în 1944 cu trupele “eliberatoare”, avînd funcția de comisar sovietic însărcinat cu propaganda în rîndul decimatei armate române;

2. că avusese privilegiul să studieze în străinătate, într-o țară în care numai securiștii plecau afară la studii.

Închid aici paranteza despre Petre Roman.

Revenind la Mihai Răzvan Ungureanu. În CV-ul lui, pe care-l puteți vedea aici a scris inclusiv că o rupe un pic pe maghiară. Unii poate cred că MRU e lăudăros, că s-a dat mare și cu limbile străine pe care nu le vorbește perfect. Dar să știți că e modest, n-a trecut chiar toate limbile pe care le cunoaște. Omul știe și ebraică, după cum rezultă de pe un site al comunității evreiești:

“Noul ministru de externe al Romaniei converseaza in limba ebraica.
Noul ministru de externe al Romaniei, d-l Mihai Razvan Ungureanu, s-a intalnit cu persoane din randul evreilor care au fost surprinse de faptul ca d-lui vorbeste putina ebraica, urmare a studiilor facute la universitatea din Ierusalaim.
D-l Ungureanu si-a facut doctoratul in “Istoria evreilor din Romania” si in urma cu cativa ani a venit in Israel pentru specializare. Inainte de numirea in inalta functie, urma sa fie numit seful “Centrului de studii evreiesti” din orasul Iasi. D-sa promoveaza cu devotament subiecte legate de poporul evreu,si actioneaza pentru introducerea unui program de invatamant legat de Holocaust, ca parte integranta din programul general de invatamant in Romania…”

Se pune acum întrebarea de ce fostul șef SIE nu a trecut în CV acest amănunt. Ce, îi e jenă cu aceste cunoștințe? De ce a făcut discriminare între limbile pe care le cunoaște, excluzînd din CV ebraica? Noi o să anunțăm Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării cu privire la acest fapt impardonabil.

Alexandru Căutiș
kamikazeonline.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rugăm ca înainte de a vă expedia mesajul să vă alegeți un nume pentru a nu crea confuzii în dezbateri. Mulțumim pentru înțelegere.
Dacă nu aveți de spus nimic constructiv, nu scrieți. Nu vor fi publicate comentarii lipsite de sens sau în care sunt atacate organizații naționaliste și membri ai acestora.
„Fiecare va trebui să știe că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o nație dispusă la toate părerile, la toate atitudinile...”